Asoallerga, els pacients al·lèrgics s’agrupen

SANT MARTÍ DE CENTELLES/estrip.- El 14 de juny, a l’Hostal Rural Mas Blanc es va fer la presentació de l’associació sense ànim de lucre Asoallerga, associació de pacients al·lèrgics, que es va constituir el 15 de maig d’aquest 2022. Van assistir-hi l’alcaldessa de Sant Martí de Centelles, Núria Roca Carrasco, l’alcalde de Sant Quirze de Besora (municipi on hi ha la seu d’Asoallerga) David Solà, el president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès i Osona, Antoni Dinarès, la doctora Rosa Muñoz Cano del Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, i Núria Oriol, coach especialista en neurociències i intel·ligència emocional.

L’acte va ser concebut com un esdeveniment divulgador de la malaltia de les al·lèrgies, sobretot de la seva manifestació més greu que és el xoc anafilàctic, amb una pinzellada de degustació d’aliments sense al·lèrgens, per delit dels presents. Aquest tast va ser elaborat directament a la cuina del Mas Blanc, sota la direcció del xef de l’Hostal-restaurant Can Serra, Joan Casadesús amb productes de primera qualitat, alguns dels quals van ser cedits per col·laboradors molt propers de l’associació que sempre han tingut cura dels detalls i de l’artesania del bon fer, com els embotits i la carn de Collfred. Les delícies en el menjar no estan renyides amb la seguretat alimentària que necessiten els al·lèrgics. El lema d’Asoallerga insisteix molt sobre aquest punt: “Per una mica sí que passa” (per una petita porció de l’element al·lèrgic o un simple contacte, es pot desencadenar l’anafilaxi, la manifestació més greu de la malaltia).

Van donar suport a l’acte un conjunt molt rellevant de persones del sector de la restauració i de l’hostaleria, del sector mèdic i educatiu d’Osona, del Ripollès i del Moianès que volen oferir solucions innovadores al dia a dia dels al·lèrgics per trencar les seves limitacions de la vida social i personal.

Un xoc anafilàctic pot matar. Aquesta reacció al·lèrgica greu a una substància (també anomenada al·lergen) molt sovint d’origen natural com un aliment o el verí d’una abella, també al làtex i certs fàrmacs es manifesta quan el sistema immunològic de la persona al·lèrgica l’identifica com un component estrany del qual s’ha de defensar. I en el mecanisme de defensa es provoca la reacció al·lèrgica en qüestió de segons o de minuts. S’ha d’actuar ràpidament perquè l’anafilaxi no tingui un tràgic desenllaç. El seu tractament és sempre una injecció d’adrenalina. Segons l’Organització Mundial de la Salut, les al·lèrgies ja actualment són la 6a patologia del món i moltes persones n’ignoren la gravetat. Una anafilaxi, una reacció al·lèrgica greu a una substància, pot matar. I cada any s’estima que a Espanya es produeixen 112 anafilaxis/100.000 habitants.

Asoallerga neix per complementar la tasca de les entitats que treballen a favor del benestar de les persones celíaques i intolerants, enfocant-se específicament als al·lèrgics. Ve de l’impuls de l’Anna Marginet (la qual pateix diversos tipus d’al·lèrgies i coneix aquesta malaltia en primera persona), fundadora de l’empresa Allerganna que distribueix productes alimentaris específics pels qui  pateixen al·lèrgies, intoleràncies o són celíacs. I des del principi, va comptar amb el suport de la Ivette Sans, de l’Hostal Rural Mas Blanc de Sant Martí de Centelles (Osona), en Joan Casadesús, de l’Hostal-restaurant Can Serra de Pardines (El Ripollès) i l’Albert Anglada, relacions públiques, de Sant Quirze de Besora (Osona). Tots ells formen la Junta de l’associació: L’Anna Marginet és la presidenta; l’Ivette Sans és la vicepresidenta; en Joan Casadesús és el secretari i l’Albert Anglada, el tresorer.