Òscar Camps: «Com és possible que en ple segle XXI es continuï qüestionant la necessitat de salvar una vida?»

VIC/estrip.- Òscar Camps, defensor dels drets humans, activista social i fundador de l’ONG Proactiva Open Arms, en un acte molt formal i tremendament emotiu, va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el passat 29 de juny a l’Aula Magna de la Universitat, acompanyat per més de 200 persones, entre el claustre de doctors i la resta de membres de la comunitat universitària, familiars, amics i col·laboradors del nou doctor. La cerimònia va estar presidida pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños i el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep M. Argimon, i ca comptar amb la presència del tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic i membre del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), Josep Arimany, i la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata. L’acte formava part de la celebració del 25è aniversari de la UVic-UCC.

Camps va encetar el seu discurs d’agraïment per la distinció rebuda repassant els diferents actes de servei que l’ONG Open Arms ha fet fins ara envers les poblacions més vulnerables a diferents països i en diferents circumstàncies. En aquest punt va comentar que «nosaltres, des de la nostra petita ONG, només estem intentant omplir el buit que deixen els nostres representants polítics i les nostres administracions». Camps va recordar que «som en un moment crític en la història de la humanitat», amb 53 conflictes en curs al planeta i amb el mar Mediterrani convertit en una fossa comuna. «No podem negar que la Tercera Guerra Mundial ha començat i es tracta, aquesta vegada, d’una guerra contra els drets humans», va subratllar referint-se també al recent succés a la tanca de Melilla, on van morir desenes de persones.

El nou doctor honoris causa va considerar el seu homenatge com una excusa per «insistir en l’aliança entre el coneixement i l’acció, entre l’esfera acadèmica i els defensors dels drets humans que treballem al terreny, dia a dia». Conscient que l’ONG que dirigeix s’ha convertit en una presència incòmoda i que la seva tasca sovint ha estat perseguida i criminalitzada, el nou doctor es va preguntar: «Com és possible que en ple segle XXI es continuï qüestionant la necessitat de salvar una vida?».

Tot seguit va afegir que «tenim un llarg camí per recórrer com a societat» i va subratllar que cal «formar les noves generacions amb capacitats crítiques, amb la visió d’una societat més justa i igualitària». En aquest sentit, va fer una crida a la Universitat a mantenir un compromís «per un model educatiu fonamentat en l’empatia, en la fraternitat, en una ètica que consideri valuosa la informació i el coneixement, però que també defensi el valor d’una vida humana per sobre de totes les coses». Camps va concloure el seu discurs dient: «Gràcies per no deixar-nos sols. Necessitem tots els sectors de la societat units en aquest esforç».

«La Universitat assumeix uns compromisos ineludibles en atorgar el doctorat a Òscar Camps»

La investidura d’Òscar Camps com a nou doctor honoris causa va ser una proposta sorgida el 2019 d’un conjunt de persones de la comunitat educativa i encapçalada per l’Escola de Doctorat. En representació seva, Antoni Tort, va apadrinar el nou doctor i va destacar que si bé entrar a formar part del claustre de doctors de la universitat significa acceptar uns principis, en aquest cas «és la Universitat que assumeix uns compromisos ineludibles en atorgar el doctorat a Òscar Camps, una persona incòmoda i disruptiva per a l’statu quo imperant».

Ester Busquets, professora de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, va ser l’encarregada de fer la laudatio del doctor Òscar Camps, després d’enumerar els nombrosos mèrits del nou doctor i de l’ONG que representa, Busquets va fer un repàs a les crisis de refugiats que s’han succeït des del 2014, especialment a la mar Mediterrània, on es calcula que des del 2015 més de 20.000 persones hi han perdut la vida en el seu intent per arribar a Europa. També va fer èmfasi en les nombroses accions que l’ONG ha desenvolupat, ja sigui davant l’emergència sanitària de la Covid-19 o per ajudar la població civil ucraïnesa. Per tota la tasca feta, va agrair a Camps haver tingut els braços oberts per «salvar la humanitat de tanta indignitat».

El rector Josep Eladi Baños va apuntar que concedir aquest doctorat a Òscar Camps «és per a la nostra universitat una obligació moral. El nostre benestar, la nostra frivolitat quotidiana i la nostra recerca d’objectius de millora i d’ascens social no ha de ser un obstacle perquè deixem de ser persones», va manifestar Baños, «i aquest és el missatge que volem que els nostres estudiants entenguin quan atorguem aquest doctorat honoris causa al senyor Òscar Camps». El rector ha apuntat que l’homenatjat «és un referent» i que amb aquest acte la Universitat «assumeix els valors i l’exemple de vida compromesa amb els més necessitats com a propis».