L’emoció es va desbordar amb la Minerva Comerma, en la presentació del seu llibre-joc ‘Perso Perso’

MANLLEU/estrip.- La biblioteca municipal estava a rebentar de gent, amics i coneguts, que volien acompanyar la Minerva Comerma, jove manlleuenca de 20 anys, amb síndrome de Down, en la presentació del seu llibre-joc ‘Perso Perso’. Més de dues-centes persones van seguir emocionades l’acte, celebrat dijous 14 de juliol, què va començar amb sentides intervencions de l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, el president de Sant Tomàs, Joan Casany, i l’editora d’El Cep i la Nansa, Anna Jiménez. Carme Rubio va ser l’encarregada de la presentació, donant detalls de la història de la Minerva i la Dolors, la seva mare, i va convidar als assistents a un seguit de reflexions de vida. Les intervencions musicals de Bruna González i Júlia Palacios, instrument que toca la Minerva des dels 3 anys i actualment membre de l’Orquestra Inclusiva de la UVic, van pujar encara més la càrrega emotiva de la presentació. El moment culminant, però, va ser la intervenció de la Minerva, emocionada amb la Dolors i nomenant alguns dels grans amics que l’acompanyaven a la sala i no es va cansar de recordar el missatge dirigit: «A totes les persones amb discapacitat. Que siguin creatius. Només han de creure en ells mateixos. Jo soc molt creativa. Jo crec en mi».

El “Perso Perso”El llibre-joc s’ha pogut editar gràcies a un procés de micromecenatge, però tot va començar amb una fotografia espontània, durant les vacances de Nadal del 2018-19, tres mesos abans que esclatés la pandèmia. Passejaven per l’entorn de la font de la Margarideta de Ribes de Freser quan la Minerva es va plantar, va apuntar amb el dit amunt, va posar cara de circumstàncies i li va demanar a la seva mare, Dolors Comerma, que li fes una foto. De seguida la va penjar al seu Instagram i va preguntar als seus seguidors: “Sabeu qui soc?”. I van ser molts els que ho van endevinar. La setmana següent, ja a Manlleu, hi va tornar, amb un altre personatge; i la reacció va ser igual de positiva. Allò havia de tenir continuïtat. I es va marcar un dia, els dilluns, per anar penjant un nou “perso”.

Més de 200 aportacionsAmb el suport de la seva mare van preparar una llista i van aprofundir en la biografia de cada personatge, alguns de carn i ossos, d’altres de ficció. Ho acompanyava amb una mica de disfressa o d’attrezzo, molt més complicat en època de confinament. Quan ja en portava uns quants, la Minerva es va marcar una fita. Donar-li forma de joc, a l’estil dels Memory, i regalar-ne un exemplar a la persona que endevinés més personatges, al final també en van fer un per al seguidor amb els comentaris més ocurrents. Gràcies a l’amistat amb l’escriptor vigatà Jordi Lara, van trucar a la porta de l’editorial El Cep i la Nansa, que ho van vehicular a través d’un dels seus projectes de micromecenatge. El llibre n’és un recull i també és un joc, perquè cal endevinar qui són aquests personatges. Tots molt interessants i divertits. Més de 200 petites aportacions ho han acabat fent possible. Se n’han editat 700 exemplars. El nom del joc-llibre el va suggerir la Minerva: de perso (ella) a perso (els 29 personatges imitats).