Amb l’aplicació ‘El cistell’, què interrelaciona persones solidàries, guanyen l’Eduemprèn de La Salle Catalunya

MANLLEU/estrip.cat.- L’equip els Ferram, amb el seu projecte APP Social El Cistell, van guanyar la 5a Edició d’Eduemprèn de La Salle Catalunya, a l’edició d’enguany hi han participat un total de 41 equips de 16 escoles. Els Ferram, de La Salle Manlleu, està format per Genís Fontseré, Abril Fernández i Mireia Caballeria. El seu projecte tracta els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU Fam Zero. Presenten una aplicació mòbil i una web que interrelaciona persones solidàries, persones amb necessitats, entitats socials i serveis socials de l’Ajuntament. La proposta de valor és oferir servei a domicili i recompenses culturals que potencien el comerç de proximitat a les persones voluntàries i solidàries.

El projecte es basa en els ODS 1 i 2, la fam i a pobresa. Segons les dades que van trobar un cop realitzada una recerca exhaustiva, es van posar l’objectiu de reduir la fam al seu entorn. Van buscar maneres de com crear pàgines web i aplicacions, perquè la tecnologia està a l’abast de tothom, també quina quantitat de productes i aliments es llencen als supermercats catalans, quin índex de fam i pobresa hi ha actualment a Catalunya, quin és el funcionament de les entitats socials i les ajudes actuals a Catalunya. A més van anar al Sarró, el banc d’aliments de Manlleu, on van entrevistar a les persones que ho gestionen i van identificar les necessitats que tenien i el que podia faltar per fer del procés de donacions a les persones necessitades i a les persones solidàries una acció més senzilla.

La situació principal que van detectar va ser el fet que preparaven el mateix carro de menjar per una família que per una persona sola. És així com el seu projecte d’emprenedoria surt realment d’una necessitat real que es pot solucionar, que és viable dur-la a terme en qualsevol moment «si tinguéssim més temps intentaríem de desenvolupar l’aplicació definitivament, perquè és escalable a altres entorns de Catalunya. Ha estat realment un procés d’aprenentatge molt enriquidor i útil. I esperem que en no gaire temps de marge poder-lo dur a terme i crear-lo de debò», van explicar els guanyadors.

La tutoria del projecte ha estat de Xevi Faja. Ara estan a l’espera que els contactin des de l’Ajuntament per si hi ha possibilitats de posar ‘El cistell’ en marxa, ja que l’app facilita enormement les donacions, perquè s’identifica també les necessitats dels usuaris i permet una gestió molt optimitzada per casar recursos i necessitats.