Arriba a Vic la primera edició de ‘Mans, festival per la Justícia Global’

VIC.- Mans, Festival per la Justícia Global se celebra els dies 29 i 30 de setembre a l’interior i a l’exterior del Centre Cívic Joan Triadú. Casa Terra i Cooperació Osona-Sahara, amb el suport de l’Ajuntament de Vic, són els organitzadors d’aquest esdeveniment que porta un cartell d’activitats impressionant, que no vol deixar ningú indiferent i que espera tenir continuïtat.

La idea de fer aquesta jornada sorgeix de la mostra d’entitats, allà les entitats de cooperació tenen un espai, la Fira de la Cooperació. Fent valoració dels resultats de la fira, es va constatar que a part de ser necessari per visibilitzar la diversitat d’entitats que formen part de l’activitat de la ciutat, que és un espai que deixava molt poc lloc a la reivindicació. Segons explica Elisenda Carrera, regidora de Cooperació de l’Ajuntament de Vic, «moltes de les entitats es queixaven que al públic jove no s’hi havia acostat o s’hi acostava poc, que no hi tenia lloc. Per tant, vam convocar a diferents entitats i organitzacions amb qui ens relacionem i que ens van manifestar aquestes inquietuds per poder idear una jornada més activista i concretar accions que poguessin conscienciar els joves sobre la seva petjada al món. I justament d’aquesta reflexió sorgeix aquest entusiasme per celebrar la primera edició d’un festival que el que busca és poder-se consolidar a la ciutat i a més a més ser un referent».

Al darrere hi ha una persona molt coneguda, molt estimada, amb un paper fantàstic, que és l’Alguer Miquel de Txarango, ell segueix sent activista amb el seu projecte Casa Terra. «L’Alguer és una de les persones que ha mostrat tot l’entusiasme perquè dur endavant un festival d’aquest caire. Es va fer una crida a les entitats de cooperació de la ciutat, però finalment qui ha acabat impulsant aquest festival ha sigut Cooperació Osona-Sàhara, que treballen en projectes als camps de refugiats saharauís, i Casa Terra, aquests treballen en projectes transformadors arreu, sobretot al Nepal i al Congo». A part, també s’ha fet un treball molt transversal amb la regidoria de Cultura i Vicjove. També hi ha altres entitats que s’hi han volgut sumar, com l’associació Festival Protesta, els Sagals d’Osona, grups de geganters i grallers i Maresmon, entre d’altres.

És un festival que serà molt intens, molt dinàmic i molt participatiu, «el que hem procurat és cuidar tots els detalls i ser coherents amb les activitats que s’hi fan, per exemple, hi haurà una paella solidària amb tiquets amb mirada social. Això vol dir que tots els beneficis aniran directament a projectes que porten a terme les entitats organitzadores».

«El gran objectiu que tenim amb aquest festival és la promoció d’una cooperació responsable. Necessitem generar espais on els joves prenguin consciència de la justícia global i que, a més a més, puguin repensar la seva manera de relacionar-se amb el món. Aquest festival té diferents intencions, però per a mi les més importants són la participació en el treball per un canvi de relació amb el món, que el faci més just i solidari i l’altra és la promoció de la cultura conscient, de l’ecologia, del feminisme, anticapitalisme, antiracisme, i de fer una promoció que siguem tots més compromesos en un món més just i sostenible. Això són els grans objectius. Esperem que el Festival Mans tingui llarga vida».

Un cartell excel·lent i arreu entrada lliure

Divendres, 29 setembre

19:00h Obertura de portes

Food trucks · exposicions · ràdio comunitària

19:30h ‘La Vida Tornarà’, ecorecital amb Sònia Arias i Gustavo Duch

21:00h Àudio experiència immersiva ‘Èxode, viatge d’una refugiada’

21:30h Projecció ‘Sin señas particulares’ de Fernanda Valadez (Festival Protesta)

23:00h Actuació Gemma Humet

23:30h Actuació Almamy K2vie

24:00h DJs

Dissabte, 30 setembre

11:00h Cercavila amb geganters i batucada

11:00h Jocs de fusta XXL

11:30h “Cooperem fent de castellers” amb els Sagals d’Osona

11:30h Art mural amb Soem Mac Graffiti

12:15h Cantada del cor Cantiquipugui

13:30h Paella popular

15:30h Actuació Mar Pujol

16:00h Actuació Ti Moun Yo

16:00h Tapís participatiu amb Maresmon

16:30h Taller de xocolata amb Lluc Crusellas

17:30h Xerrada “Sàhara: esperança, reptes i oportunitats” a càrrec de joves sahrauís

18:30h Teatre amb Planeta Impro

19:00h Xerrada “Prou nens i nenes a les presons” amb Subani Ale i Indira Ranamagar

20:00h Actuació Àlex Pérez

20:30h Actuació Guillem Roma

21:00h Foodtrucks

21:30h Actuació Berta Sala

22:00h Concert Pelat i Pelut

23:30h Concert J. Garriga i el Mariatxi Galàctic

01:00h DJ