Tot valorant el funcionament d’anys anteriors els responsables han perfilat dinàmiques i actuacions adequant-se a la realitat dels infants que en són usuaris i que se’ls acosten, els demanen i els expliquen les seves necessitats. La biblioteca atén actualment uns 50 alumnes en horari de 5 a 7 de la tarda i queden distribuïts en petits grups. Un cop inscrits per les famílies, cada grup hi assisteix 2 dies a la setmana, un dia per fer tallers i un altre dia per poder gaudir de la ludoteca, tenir un suport en els deures o comentar una pel·lícula i com ha anat la jornada. Volen remarcar que un dels objectius més importants d’aquest espai és ajudar en la formació integral dels nens i nenes fora de l’escola, des del barri, des de l’entorn que els veu créixer, que els coneix i els acull, basant les seves actuacions en les demandes fetes pels petits i les famílies.
«Considerem que la formació en el lleure ha de ser formal i complementària a la que ja reben els infants a l’escola, per aquesta raó les sessions dels tallers que s’hi realitzen són conduïdes per especialistes coneixedors de cada disciplina. La proposta d’enguany inclou els tallers de circ, ioga teatre, costura, cuina, esports i d’expressió artística. Hem entès que després d’una jornada d’escola els nens i nenes volen jugar, de fet sempre volen jugar, i és a través del joc com s’introdueixen els suports i els nous aprenentatges. Totes les activitats contenen també uns objectius o línies transversals comunes que ajuden a cohesionar les actuacions i ens guien com a responsables, com ara: potenciar l’ús de la llengua catalana, conèixer els serveis o les possibilitats que ofereix el barri, interpel·lar les famílies que inscriuen els seus fills i generar unes dinàmiques de gestió emocional tot establint una comunicació honesta i càlida entre infants i adults. No és fàcil però sí del tot gratificant».
Paral·lelament, cada dia i gràcies a un acord de l’Ajuntament en l’àrea de cooperació, els infants poden berenar fruita ecològica, Km0, que ofereix la cooperativa Mengem Osona, generant també uns hàbits alimentaris correctes. L’espai que envolta la biblioteca és del tot idoni per realitzar-hi jocs a l’exterior, gaudint d’un entorn obert, conegut i segur com és la plaça de darrere el Centre Cívic Montseny, la nova pista esportiva inaugurada no fa pas gaire, o les pistes de petanca i el sorral que es volen recuperar de nou.
En definitiva, la biblioteca El Montseny és ja oberta; voluntàries, responsables dels tallers, alumnes en pràctiques, famílies i mainada… Tots a punt! El seu funcionament és el resultat d’un esforç que ve de lluny i que s’ha mantingut gràcies a un treball en xarxa que va des del voluntariat a l’Ajuntament, des de l’Associació de Veïns i veïnes a entitats valentes i solidàries i que, tots junts, treballen per un objectiu comú, i generen una xarxa basada en el suport mutu i en la realitat d’una millora social.