Cooperem Juntes: Una ambulància per Casamance

«El nostre objectiu és aconseguir el màxim d’ambulàncies possible per donar cobertura a Casamance Nord (Senegal)», explica Moussa Dieng, de l’associació Cooperem Junts Catalunya Casamance, al programa Regala Petons. L’entitat, formada per professionals sanitaris  de Catalunya, vol cobrir mancances sanitàries i d’altres àmbits.   

CATALUNYA/estrip.- Moussa Dieng va néixer a l’Hospital de Bignona situat al territori de Casamance (al sud del Senegal). Per motius laborals, en Moussa va recórrer diversos països d’Àfrica i quan tornava a casa seva, sempre donava una part del que havia guanyat a fora per l’hospital i per a la seva família. Quan va arribar a Europa, va seguir realitzant les mateixes accions. Quan anava al seu país, aprofitava el viatge per fer petites donacions de roba o material sanitari que havia recollit. «Em sento bé fent coses així», explica Moussa al programa Regala Petons.  

Durant 11 anys, en Moussa ha estat treballant a la unitat de psiquiatria de l’Hospital Santa Caterina de Salt (Gironès). Precisament, en aquesta unitat, va coincidir amb la Sònia Freixas, també membre de Cooperem Juntes. «Aquestes donacions sempre les havia portat en secret, però amb la Sònia ens vam fer amics i li vaig explicar el meu projecte per ajudar la zona de Casamance», diu.

«A mi, el món de la cooperació és un tema que sempre m’ha interessat», comenta Sònia Freixas al Regala Petons. Quan el Moussa li va explicar d’on venia, la seva cultura i projecte, de seguida es va «engrescar», però la Sònia va posar una condició: conèixer en persona aquesta zona del Senegal. Així, doncs, l’agost del 2019, el Moussa i la Sònia juntament amb altres companys van viatjar a Casamance, però també van visitar la resta del Senegal, Gàmbia i  Guinea-Bissau.  

Durant un mes van estar coneixent la zona, palpant la realitat d’allà, però «sobretot posant cara». La Sònia explica que «en el moment que fiques cara, comences a entendre el projecte i tens una concepció més general». En aquest moment la Sònia va decidir unir-se a la iniciativa per crear l’associació sense ànim de lucre Cooperem Juntes Catalunya Casamance.

Durant el 2019 van enviar 900 quilos de material a Casamance a través dels viatges que en Moussa fa al seu país d’origen. Però la idea era poder portar material de mida més gran com per exemple lliteres, cadires de rodes i més endavant fins i tot una ambulància «ens hem plantejat l’opció d’enviar un contenidor marítim».  

Actualment, Cooperem Juntes s’organitza en dos equips. Un a Catalunya i un altre a Casamance format per professionals de l’Hospital de Bignona. L’equip de Casamance és l’encarregat de fer una llista del material que els manca a l’hospital i als dispensaris dels pobles de la zona de la selva. L’equip de Catalunya, coordinat per la Sònia, es dedica buscar aquest material, recollir-lo i emmagatzemar-lo per després enviar-lo. Tot i que la seu de l’associació es troba al Gironès, l’entitat té col·laboradors per diversos punts de tot Catalunya, també a Osona. De fet, en Moussa, actualment està vivint a Suïssa, i la intenció és crear un tercer equip allà per seguir ajudant la zona de Casamance.

Aconseguir una ambulància

Una de les mancances amb les quals es troba la zona de Casamance Nord és la falta d’ambulàncies per traslladar pacients d’urgència dels pobles de la selva a l’Hospital de Bignona. Segons en Moussa, a vegades «fins i tot pot passar algun dia fins que una ambulància trasllada el pacient». Si s’aconsegueix dotar l’hospital dels vehicles necessaris «es podran salvar moltes vides». Per això, Cooperem Juntes ha engegat una campanya de micromecenatge per aconseguir 6.200 euros per comprar una ambulància descatalogada del transport sanitari de Girona que a Casamance encara és útil.

Com ajudar des d’Osona?

Cooperem Juntes recull material sanitari de tota classe, des de lliteres i cadires de rodes fins a aparells més petits com termòmetres o tensiòmetres. A Vic hi ha una col·laboradora que fa cerques de material i gestiona recollides. Tot i això, tothom qui vulgui, pot entrar a la pàgina web juntescatcas.org on trobarà tota la informació de contacte amb l’associació per si vol fer una donació de material. Tal com explica la Sònia Freixas, es tracta de material que la majoria de vegades «acaba a les escombraries perquè la gent no l’utilitza o per qüestions d’espai li molesta a casa seva». L’associació li pot donar una segona a vida ajudant amb una causa solidària. L’entitat destaca que el boca-orella també és una manera d’aconseguir donacions de material.