«Deixo el càrrec en bones mans», afirma Montse Freixer de la Cristina Herrera

VIC/estrip.- Montserrat Freixer i Cristina Herrera van ser a Ràdio Vic per explicar el traspàs de la presidenta sortint a l’entrant. «Deixo el càrrec en bones mans», declarava satisfeta la Montse, perquè fa quinze anys que la Cristina està al seu costat i coneix i estima Osona Contra el Càncer (OCC) com ella mateixa. Comença una nova etapa amb la Cristina al capdavant, però sap que tindrà la Montse al costat.

És molt important la xarxa que ha teixit OCC, hi ha juntes locals, en gairebé cada municipi de la comarca i cada junta fa la seva capta, sopar solidari, activitats i que tenen moltes coses a fer. Tenen unes directrius marcades, però poden proposar tot el que volen i fan també actes conjunts. És fonamental la pedagogia que es fa des de les escoles amb els hàbits saludables, què es pot fer per millorar l’estil de vida. Hi ha una mestra que es dedica només a les escoles, es fan titelles, la campanya menja fruita i altres accions formatives, perquè és molt crucial començar des de petits.

La Montserrat Freixer s’ha guanyat molts reconeixements com la Creu de Sant Jordi, imposada pel president Puigdemont, o la Medalla d’Or de la ciutat de Vic, entre d’altres. Tots aquests reconeixements han estat gràcies al treball i la lluita conjunta a favor dels malalts de càncer. Com quan van aconseguir l’àrea d’oncologia de l’Hospital Universitari de Vic.

Osona Contra el Càncer va començar fa vint-i-quatre anys per aconseguir un aparell per l’hospital, calien 20 milions de pessetes i se’n van obtenir 43. OCC la coneix tothom, es treballa perquè tothom estigui millor i perquè hi hagi una detecció precoç. És un relleu i un repte, la Montse assegura que deixa una junta perfecta i que seguirà al costat quan calgui. La Cristina espera que la gent la senti propera com a la Montse i vol consensuar les decisions amb la nova junta, però que estan en funció a les necessitats del moment i a disposició de la comarca.

Amb la Covid s’han destapat molts problemes de solitud, gent que tenia la malaltia i no ho podia compartir amb ningú. Una de les grans fites va ser aconseguir un servei psicooncològic i es va aconseguir, és un servei que es dona al consorci hospitalari finançat al 100% per Osona Contra el Càncer, uns dies és a l’hospital Universitari, altres a l’hospital de la Santa Creu, a pal·liatius, també un suport a l’entorn més proper del malalt i al mateix malalt. Només es reben paraules d’agraïment.

OCC és una entitat molt viva, encara no s’havien aixecat les restriccions i les juntes ja demanaven fer accions. Tenen 2.000 socis i en van entrant. Són molt transparents, cada mes rendeixen contes als socis explicant el que reben i el que paguen, «som aquí per servir a la gent i no tenen res a amagar».