El Bisaura es bolca per donar suport a un nen amb leucèmia

BISAURA/estrip.- El 3 de juny i dins de la campanya habitual de donació de sang que es va celebrar a Sant Quirze de Besora, també hi va haver com a protagonista l’Arnau, un nen d’onze anys de Montesquiu que pateix leucèmia.

La Griselda Soler, la seva cosina, va explicar la jornada al programa ‘De tots colors’ de Ràdio Vic. «Una setmana fent difusió de la campanya que hi hauria al CAP de Sant Quirze i animant a la gent a què anessin a fer la donació de sang i que alhora també participessin en la donació de medul·la òssia. El resultat va ser molt bo. Es van acostar més de cent, de les 21 van ser donants de medul·la òssia».

La Griselda, que també es va estrenar com a donat de moll d’os, detalla que una donació de medul·la òssia no té res a veure amb la de medul·la espinal. Simplement, és agafar les cèl·lules mare que hi ha a la sang i donar-les a un pacient que pateix leucèmia. Es parla només d’extracció de sang. El procediment és una mica complex, però no és perillós ni posa en risc la salut del donant.

Primer de tot, si es vol ser donant de medul·la òssia, es fa una petita extracció i aquella sang la porten a analitzar per mirar si és compatible immunològicament amb un receptor. Un cop troben una persona amb qui és compatible, demanen si el donant està d’acord en fer la donació, un cop passades totes les proves mèdiques, si veuen que continua havent-hi aquesta compatibilitat, es fa el trasplantament, o sigui, l’extracció. L’edat del donant ha de ser entre 18 i 40 anys. Tot i que un cop les teves dades estan al Registre de Donants de Medul·la Òssia a l’estat espanyol (REDMO), poden requerir-te fins als 65. La donació és anònima i totalment altruista, vol dir que en aquesta campanya estan incentivant no tan sols una donació per l’Arnau sinó per què altres nens i persones se’n puguin beneficiar.

No saben si en aquesta campanya que estan fent aconseguiran trobar un donant per a l’Arnau, però podrien salvar la vida d’algú altre, aquesta és de les poques donacions que es poden fer en vida. A l’Arnau, li van diagnosticar la leucèmia el febrer del 2022, el tractament li funcionava molt bé, però quan ja feia un any i mig, en una revisió de control, va tenir el que se’n diu una recaiguda precoç i van haver de tornar a començar el tractament. Ell és plenament conscient de la malaltia i per a la família és molt difícil estar tant temps allunyats de casa, en hospitals i en pisos tutelats per l’hospital, on acullen les famílies dels menors en tractament.

En aquests moments els metges han decidit que una de les solucions més viables seria que li fessin un trasplantament de medul·la òssia. S’ha mirat la compatibilitat de la família directa, diuen que un dels millors donants pot ser un germà. El tant per cent d’aquesta compatibilitat és de tres de cada quatre familiars no són compatibles, és per això que han decidit que abans de fer el trasplantament amb algú de la família, buscar un donant fora que sigui el més compatible possible amb l’Arnau. Al REDMO, connectat amb registres de tot el món, es troba compatibilitat només en un cas de cada 40.000, és molt complicat trobar un donant compatible.

És per això que aquestes campanyes encoratgen a més de donar sang, també fer-se donant de moll d’os, «com més donants hi hagi, més possibilitats hi haurà de trobar algú compatible sigui per l’Arnau o per alguna altra persona». La família està molt contenta de la resposta de la gent, els dona esperança en el futur. La Gisela s’emociona «penso que aquestes persones que han fet la donació de moll d’os, potser alguna d’elles salvarà alguna vida, ja sigui aquí a Catalunya com a fora».