La nova proposta del CAP de Manlleu és receptar cultura

MANLLEU/Laura Busquets (ACN)/estrip.- En Miquel Collelldemont té 80 anys i va en cadira de rodes. Periòdicament, rep les visites de les infermeres del CAP a casa seva per fer-li seguiment, però a partir d’ara, un cop al mes també el visitarà un voluntari de la biblioteca. En el seu cas li portarà llibres, revistes i pel·lícules d’investigació, fets curiosos, invents o jocs com les caixes impossibles, la seva gran passió. ‘Biblioteca de Capçalera’ és un projecte del CAP de Manlleu i la biblioteca per apropar la cultura als pacients i millorar el seu benestar emocional. «Es recomana a pacients que no els és fàcil sortir de casa com un hàbit més de vida saludable, de la mateixa manera que des de consulta es recomana fer esport o sortir a passejar», explica la infermera Anna Rovira.

«Si no podem anar a la biblioteca, és fantàstic que la biblioteca vingui a casa», valora Miquel Collelldemont, un dels primers usuaris a participar en el servei ‘Biblioteca de Capçalera’ que s’ofereix des del CAP de Manlleu en col·laboració amb la Biblioteca Municipal. «No és només l’impediment d’anar a la biblioteca», explica en Miquel, «sinó tot el que suposa per mi estar allà tanta estona». Ell pateix de pressió baixa, de fet això va ser la causa d’una caiguda que li va provocar la lesió a la medul·la. «Per això si em marejo, a casa de seguida em fan aixecar els  peus, però fora és més complicat», relata.

En Miquel sempre ha estat una persona activa i curiosa i ha viatjat molt. «Aquesta iniciativa anirà molt bé per gent com jo, que tenim el cap bé, però la resta no ens segueix», apunta. A l’espera d’una operació de la vista que li facilitarà poder llegir, Collelldemont ara se centra més en els recursos audiovisuals que li pot oferir la biblioteca, siguin sèries, pel·lícules o documentals de les temàtiques que més li interessen. De fet, el servei és molt «a la carta», explica Núria Silvestre, directora de la Biblioteca Municipal de Manlleu. «Si agraden les novel·les d’amor, els portem novel·les d’amor, si els agraden els llibres d’art, els fem arribar llibres d’art, però potser també al cap del temps arribarà un moment que ens diran que els sorprenguem i nosaltres farem la tria pensant en aquella persona que ja coneixem», afegeix.

El fet d’anar a casa dels pacients que tenen complicat moure’s i mantenir una conversa sobre els llibres o documents que els acaben de portar o les recomanacions dels que volen també és una manera de sortir de l’ambient habitual de casa i ajudar a combatre la solitud de moltes persones grans, explica Núria Silvestre. «El fet d’entrar a les cases de la gent és molt especial perquè accedeixes a la intimitat de les persones. Intentem fer-ho tan discretament com podem, però amb tot l’amor del món», afegeix Silvestre.

Aquest projecte va néixer des del CAP de Manlleu per part d’una infermera que ara ja s’ha jubilat. Anna Rovira, infermera del centre, explica que la idea d’aquesta professional era que de la mateixa manera que es feien arribar les cures a casa de les persones amb mobilitat reduïda, la cultura també hi pogués arribar. Rovira explica que «els pacients ja esperen aquella persona, amb qui podran parlar i conversar una estona d’una manera diferent de com ho fan amb aquells amb qui parlen sempre. Segur que serà un benefici per ells tant a nivell cultural com cognitiu, en tot», afegeix.

Biblioteca i CAP de Manlleu junts en un projecte comunitari

La Biblioteca Municipal i el Centre d’Atenció Primària (CAP) de Manlleu impulsen el projecte comunitari ‘Biblioteca de CAPçalera’ per millorar la salut i el benestar emocional de la població a través de la lectura i d’altres activitats culturals. Es tracta d’un projecte destinat a tota la ciutadania, sense limitació d’edat. La idea va sorgir de la infermera del CAP Anna Garcia, ara ja jubilada, arran d’atendre una pacient gran a casa seva, que era molt lectora i la família de la qual li anava a buscar llibres a la Biblioteca, perquè ella no s’hi podia desplaçar. De mica en mica, va començar a recomanar lectures a altres pacients, fins que es va acordar amb els responsables de la Biblioteca fer créixer el projecte.

Els professionals del CAP reparteixen els tríptics a la consulta, on recomanen i promouen la lectura i també animen els seus pacients a assistir a les activitats que s’organitzen a la biblioteca. Assistir-hi pot ajudar les persones a crear xarxa i millorar les seves relacions socials i, si es va a peu a la biblioteca, això també millora la mobilitat. La campanya es difon igualment en les visites a domicili. D’aquesta manera, les persones que per motius de salut no poden sortir de casa –mobilitat reduïda, persones grans, etc.–, poden encarregar i rebre en préstec directament al seu domicili llibres, revistes, DVD i altres materials lúdics i divulgatius disponibles a la biblioteca. En aquest cas, són persones voluntàries de l’equipament les encarregades de portar aquest material a casa dels pacients.