El president Pere Aragonès va inaugurar l’obrador de patates de Sant Tomàs

MANLLEU/estrip.- El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va ser a Manlleu, la tarda del divendres 13 de gener, per celebrar l’acte públic d’inauguració de les noves instal·lacions on es fabriquen les patates fregides de Sant Tomàs. El projecte permet oferir més oportunitats laborals a les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca d’Osona.    

A l’arribada, el president de la Generalitat es va reunir amb els principals representants de Sant Tomàs i posteriorment va visitar l’obrador on va poder conèixer el funcionament de les instal·lacions que permeten elaborar les patates fregides de Sant Tomàs i les persones que ho fan possible. El projecte, actualment, dona feina a set persones que treballen directament en l’elaboració i comercialització del producte, tres d’elles amb discapacitat intel·lectual. En finalitzar, el president de Sant Tomàs, Joan Casany, l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, la treballadora de l’obrador, Núria Molas, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, van adreçar unes paraules als assistents.

Joan Casany va recordar que «a Catalunya només una de cada cinc persones amb discapacitat intel·lectual aconsegueix una feina. Volem donar una resposta aquesta situació, i per això hem impulsat aquest projecte que ens permet donar més oportunitats laborals i d’inserció. El gran repte ara és fer el salt a les comarques pròximes i assolir que les patates de Sant Tomàs puguin trobar-se a qualsevol punt de Catalunya». Des del mes de juliol que es va arrencar el projecte han fabricat 5600 quilos de patates fregides i han elaborat 27.000 bosses grans i 21.800 petites. Àlex Garrido, alcalde de Manlleu, va destacar que Sant Tomàs «és un emblema i un orgull de la comarca. I és un dels exemples de treballar conjuntament els pobles i ciutats d’Osona. Un exemple d’èxit». Per la seva banda, Núria Molas, treballadora de l’obrador, va dir que el projecte era un repte i una il·lusió la feina que feia i que estava orgullosa de poder-hi treballar, amb el desig d’èxit i que es pugui incorporar més gent a l’obrador va acabar amb el missatge «us animo a comprar les patates de Sant Tomàs!».

El president Pere Aragonès va agrair a la Fundació Sant Tomàs la feina que fan «per garantir una vida digna de tothom i per donar suport a les persones amb discapacitat intel·lectual al llarg de tot el cicle de vida». El President de la Generalitat va explicar que en la reunió del Consell de la Discapacitat de Catalunya, celebrada feia 24 hores, un dels acords que es van prendre és que «aquest 2023 l’acabarem amb un Pacte Nacional sobre la Discapacitat a Catalunya. Ho volem fer de comú acord amb tots els agents i amb el màxim suport polític i parlamentari, però sobretot des del punt de vista social. Això ens ha de permetre dibuixar un full de ruta per donar el màxim d’estabilitat a entitats com la vostra». Recollint l’anunci de Joan Casany, va acabar amb el desig d’adquirir les patates fregides de Sant Tomàs en altres llocs del país, canalitzades a través del comerç de proximitat «que ens ajuda a mantenir els nostres pobles barris i ciutats ben vives».