“Gambeta: de Vic, a Colòmbia, amb essència d’OAR Vic”

VIC/estrip.- L’ONG Gambeta va presentar, dijous 22 de desembre a l’auditori Marià Vila d’Abadal del Sucre, el documental “Gambeta: de Vic, a Colòmbia, amb essència d’OAR Vic”. Rodat pel realitzador osonenc Pep Duran, el documental narra l’experiència d’implantació del programa de l’ONG vigatana al barri d’Estoraques, de la ciutat colombiana de Bucaramanga, l’agost del 2022.

Gambeta, que ja acompanya 30 famílies de Vic a l’escola de futbol inclusiu de l’OAR Vic, va desplegar la seva acció a un dels barris més vulnerables de la ciutat colombiana, on ha iniciat l’acompanyament a 90 famílies. L’acció d’acompanyament es mantindrà els pròxims anys a través dels monitors i professorat format de la UTS, la Universidad Tecnológica de Santander.

L’objectiu de Gambeta és evitar la deserció escolar entre els nens i nenes d’entre 6 i 16 anys de famílies vulnerables, per garantir-los més oportunitats de futur. L’acompanyament es fa a través del model de futbol inclusiu crear a l’escola de l’OAR de Vic fa més de 20 anys, i d’activitats entorn de les pràctiques restauratives i la gimnàstica emocional, entre d’altres. 

Durant l’acte de presentació del documental, diversos membres de Gambeta van explicar l’experiència viscuda a Colòmbia. El president i fundador de Gambeta, Pep Novellas, va destacar que Gambeta no només va impactar en l’acompanyament als nens i nenes del barri d’Estoraques, sinó també a les seves famílies, i a tot el barri perquè ha aconseguit recuperar el camp de futbol que havia quedat inutilitzat durant anys arran de la venda de droga que s’hi feia els últims anys. Per la seva banda, Pep Duran va assenyalar que el documental s’hauria pogut fer des del sensacionalisme, però que havien optat per treballar-lo des de la dignitat i el positivisme.

El documental es pot veure al canal de Youtube de Gambeta i al seu web www.gambeta.cat.