VIC/estrip.- Aquest curs escolar, el projecte LECXIT va arrencar a Vic amb 10 parelles i amb la biblioteca Pilarín Bayés com a punt de trobada clau per a les sessions. L’Ajuntament de Vic, des de la regidoria d’Educació, va decidir incorporar-lo al Pla Educatiu d’Entorn, el curs 2019/20. L’aposta per aquest programa parteix de la base que és fonamental fomentar el gust per la lectura, amb la complicitat d’altres institucions locals. Amb aquesta feina també amplien el coneixement, contribueixen a la socialització i creen comunitat.
El programa compta amb la necessària implicació dels centres educatius de primària, els de secundària (a través del programa de Servei Comunitari), les famílies i la biblioteca Pilarín Bayés que ofereix espais, acompanya i facilita totes les eines i els recursos que responen als objectius d’aquest programa, i en alguns casos, canalitza el voluntariat. LECXIT és un programa de la Fundació Bofill que té per objectiu impulsar l’èxit educatiu a través de la millora de la comprensió lectora i el gust per la lectura dels infants de 4t, 5è i 6è de Primària de Catalunya. El repte del programa és garantir que tot l’alumnat completi l’etapa d’educació primària amb un nivell de competència lectora que li asseguri un desenvolupament educatiu i social reeixit, independentment de l’origen socioeconòmic i cultural del qual provinguin.
Per altra banda, la Fundació Bofill ofereix cada curs la Formació inicial del Voluntariat que enguany s’ha fet a Can Puget de Manlleu amb la participació de tots els punts LECXIT d’Osona: Vic, Manlleu, Roda de Ter i el Voltreganès. Com deia fa poc la directora d’aquest programa Marta López: «Has vist mai com li canvia la cara a un infant quan, de sobte, captura el significat d’un acudit? O quan, després de llegir un text cinc vegades, a la sisena obre els ulls i diu: “ah! Ara ho entenc!” Si has presenciat alguna vegada aquesta expressió als ulls d’un infant, estaràs d’acord amb mi, que l’experiència és meravellosa». Per a més informació o participar en el projecte: educacio@vic.cat o bé amb la coordinadora de Vic, Maria Àngels Dot, al 647 941 557.
La metodologia que proposen des del programa LECXIT es basa en un model d’intervenció d’1×1 a través del qual una persona voluntària esdevé mentora i acompanyant d’un infant lector, un cop a la setmana i durant un curs escolar. Actualment, LECXIT s’implementa a 130 municipis catalans, els quals, en estreta col·laboració amb els centres educatius i la ciutadania, fan possible que més de 2.000 infants arreu del territori tinguin l’oportunitat, any rere any, de millorar la seva comprensió lectora i d’incrementar l’hàbit lector a través de l’acompanyament d’un voluntari o voluntària.