El Torneig de les Nacions de Vic, una eina per crear comunitat

VIC/estrip.- El camp municipal ha acollit aquest estiu el Torneig de les nacions, un torneig organitzat per persones de diferents nacionalitats de la ciutat que a banda de jugar a futbol han volgut fer servir aquest esport per a reforçar la cohesió social i crear comunitat. La competició  que ha tingut  lloc del 17 de juliol al 7 d’agost ha comptat amb 13 equips de diferents nacionalitats,  com ara Ghana, Senegal, Nigèria i Marroc entre d’altres. El torneig ha estat acompanyat per Projektami, una iniciativa solidària que neix amb l’objectiu d’impulsar l’esport com a eina de transformació social i millorar la igualtat d’oportunitats en l’àmbit esportiu, i que en aquest cas ha permès millorar les condicions de joc i posar en valor tots aquells elements claus per a posar en pràctica l’educació per a la justícia global a la ciutat.

D’aquesta manera, el torneig ha assentat les bases per consolidar una línia de treball ciutadana que faci front als reptes globals actuals, fomentant el  treball per l’erradicació d’estereotips i perjudicis i la jerarquització de les relacions socials. A més, durant els dies que ha durat el torneig també  s’hi han treballat aspectes d’educació per a la justícia global i la promoció dels objectius de desenvolupament sostenible, mitjançant la realització de tallers per a la bona gestió dels residus, la promoció del consum responsable i la reducció de les desigualtats. El torneig de les nacions s’ha pogut portar a terme gràcies a la col·laboració  de diferents entitats esportives i de cooperació internacional com ara l’Associació Alkaria, Kaliu Nepal i la Fundació UE Vic, i també amb el suport del  departament d’Esports i de Cooperació de l’Ajuntament de Vic.

La final del torneig, que es va celebrar el dissabte 7 d’agost, va acabar essent una festa multicultural que va estar marcada per un gran esperit esportiu i cooperatiu, ja que l’ambient  de convivència i cohesió entre les diferents nacionalitats que es respirava al camp i a les grades varen posar en evidència la gran riquesa cultural de la ciutat. Fins i tot el cantautor Fafadi, un gran referent de la zona de la Casamance, al Senegal,  va voler ser  present al camp del Vic, per acompanyar el torneig i donar a conèixer la cultura africana a través de les seves cançons. El regidor de cooperació de l’Ajuntament de Vic, Josep-Ramon Soldevila, que va ser present  a la final, va ressaltar la importància  de  consolidar l’esdeveniment a la ciutat,  afegint que les iniciatives d’aquest tipus són les que ens han d’ajudar  a qüestionar i transformar el món en què vivim.