VIC/estrip.- Emma Cunill, fa gairebé dos anys que es dedica a la interpretació, un somni fet realitat. La Lisa, la protagonista de la websèrie, és una noia que fa poc li han diagnosticat autisme, li agraden molt les ciències i vol fer mecatrònica, tracta sobre que li suposa el canvi de vida, la Universitat, passa de viure amb la família a viure en una residència d’estudiants, com comença a conèixer a la gent i com interactuarà, com afronta el dia a dia. Tot explicat des de la comèdia, però tocant temes com la interacció social o com es jutja a les persones per la primera imatge, parla de moltes coses, per això és important veure la sèrie per entendre l’autisme de primera mà. Arran d’aquest treball, l’Emma ha rebut molts missatges de persones autistes que han vist la websèrie i ho han agraït moltíssim, ja que per fi tenen una representació femenina. Perquè els nens petits es puguin sentir identificats, també hi ha d’haver gent neurodivergent en el món audiovisual, les noies autistes s’havien deixat enrere.
L’Emma és autista, com la protagonista de la websèrie, i va explicar els detalls al programa ‘Regala Petons’ de Ràdio Vic. L’Emma va descobrir que era autista després del confinament, estava perfectament adaptada a l’aïllament, quan va tornar a sortir es va adonar que tenia lapsus, hi havia paraules que no les podia dir, tenia moltes ganes de veure als seus amics, però quan feia una hora que estava amb ells, havia de tornar a casa i es passava 3 hores amb el llum apagat i plorant a causa de la sobreestimulació, va ser quan va demanar als seus pares per anar al psicòleg per saber que li estava passant. Li van fer proves, però ella mateixa li va explicar que havia vist uns vídeos d’una noia autista del Canadà i que li passava el mateix, ella explica l’autisme en noies, el psicòleg li va fer cas i li va fer un test de personalitat, el resultat va ser un nivell d’ansietat molt alt, ajust a la societat molt baix, depressió molt alta. La va derivar a un especialista d’autisme en noies, després de dos mesos de proves li van dictaminar, cosa que la va alliberar, la va ajudar a veure que no estava boja i entendre que li passava quan era petita. En les noies moltes vegades s’emmascara i passa desapercebut, gràcies a això ha entès moltes coses, com la tècnica que ha utilitzat sempre, el Masking, és una tècnica que s’utilitza inconscientment i es tracta de fer mímica, camuflar-se amb la gent, copiar gestos, formes de parlar, tons de veu per sentir-se dins la societat. És important tenir-ho assumit, la gent ho veu com una discapacitat en negatiu, ets autista, ets diferent, tens problemes, no t’acceptem. L’Emma ha tingut la sort que tothom ho ha acceptat, no vol que la mirin de forma diferent. Un nom pot fer canviar el punt de vista que la gent tingui sobre aquella persona tot i ser la mateixa. Encara hi ha l’estigma d’un noi, antisocial, blanc, que pot ser mot intel·ligent i apartat de tothom, no sempre és així, ens explica l’Emma, les noies normalment són molt extravertides, massa, per això es diagnostica, ja que és una exageració.
‘Lisa’ la websèrie de la UVic-UCC
Ja es pot veure a YouTube LISA, la primera websèrie de la UVic-UCC. Amb un to modern i un guió entretingut, la producció té com a objectiu posar en contacte el públic jove amb la UVic-UCC i normalitzar la presència de persones dins l’espectre autista en l’àmbit universitari i mostrar el seu compromís social de la UVic-UCC amb la comunitat de persones dins l’espectre autista, amb la voluntat de contribuir al seu coneixement, acceptació i normalització. Per això a l’equip de guió hi participava la mateixa Emma Cunill, que fa temps que ha desenvolupat una mirada divertida i desacomplexada sobre l’espectre autista des del seu TikTok personal.
La sèrie també volia servir com a formació per a estudiants de la UVic-UCC. A l’equip professional de la productora Abacus s’hi va unir un equip d’estudiants de la UVic del grau en Comunicació Audiovisual i del cicle formatiu de grau superior en Animacions 3D, Jocs i Entorns Interactius. Durant la producció cada alumne va tenir un mentor de referència de la productora, que sempre era un dels caps d’equip professionals que realitzaven la sèrie. Lisa és una idea original de Marc Roma, productor executiu de la sèrie i director de continguts de la productora Abacus, i està dirigida i guionitzada per Ingride Santos i Raquel Barrera.