Formant persones des del projecte Impulsa Mentoria

VIC/estrip.cat.- Des de la Fundació Impulsa s’està promovent el projecte Impulsa Mentoria, són parelles formades entre un professional expert en un camp i una persona en formació, va començar a Osona i ha anat creixent cap a la Garrotxa, el Berguedà, el Moianès, el Bages, el Baix Empordà i el Vallès Occidental. La Carla Marco és mentora i la Chaymae Bouzakoura és mentoritzada, van acostar-se al programa ‘De tots colors’ de Ràdio Vic per explicar la seva experiència.

La Chaymae fa quatre anys que està en el programa, el contacte es va fer a través dels Sagrats Cors de Vic on estudiava, li van oferir entrar al programa on només podien accedir tres persones del centre. Impulsa fa l’acompanyament durant tot el curs tant de les assignatures com del transcurs dels estudis, és un treball conjunt amb la mentora la qual fa un suport extra. També poden gaudir d’un suport econòmic, sobretot si s’han de desplaçar dins la comarca i com a material, faciliten un ordinador. Aquest projecte està dirigit a alumnes de cicles formatius. La Chaymae ha estudiat auxiliar d’infermeria i aquest any ha acabat integració social de grau superior, actualment està en un projecte per a entrar a la Universitat i estudiar infermeria.

La Carla Marco ens explica la seva experiència com a mentora, en el cas de la Chaymae «ha estat molt fàcil». El que el mentor fa és acompanyar en situacions en què en el seu àmbit habitual no sabria a qui dirigir-se, per exemple en el cas de la Chaymae i el seu desig d’entrar a la universitat, ajudar-la en el procés més burocràtic. La feina del mentor és fer aquestes trobades i crear un vincle i es confecciona un full de ruta sobre les necessitats de la mentoritzada. Les trobades han de ser com a mínim dos cops al mes, tot i que elles s’han trobat més dies. Durant els 4 anys que dura el procés de mentoria, van canviant els mentors, la Chaymae primer va tenir un professor d’autoescola, després una infermera i l’última ha estat la Carla, del món de l’empresa, l’entesa ha estat molt bona, són molt diferents, però la diferència enriqueix. Gràcies a la fundació, s’ha creat un vincle fort entre les dues més enllà de la mentoria, ja han acabat el seu treball juntes, però han decidit continuar la seva relació.

La Carla ens comenta que en l’inici d’apuntar-se a Impulsa estava fent un any sabàtic, sempre ha estat vinculada amb el món de l’empresa, fent altres mentories i col·laborant amb entitats, es va interessar en el projecte d’Impulsa i com que està relacionada amb el món de l’empresa de seguida es va decidir i ja va començar amb la Chaymae. Fer de mentora aporta conèixer altra manera de ser i fer, benestar i sentir-se bé, dedicar el temps a una altra persona. La Chaymae en acabar 4t d’ESO, tenia clar que volia estudiar auxiliar d’infermeria, higiene bucodental, en acabar va continuar estudiant integració social per a tenir nota també per entrar a la Universitat, li agrada molt l’àmbit sanitari i l’hi agradaria poder estudiar infermeria a la Universitat. Treballa des de fa 4 anys en una residència de gent gran. La seva experiència en temps de Covid ha estat molt dura, estaven tancats i prohibides les visites, amb jornades de treball de 12 hores i pèrdues de molts residents, «viure-ho de prop va ser molt dur, s’havia de fer suport a les famílies, ha deixat moltes seqüeles tant pels avis com per a les famílies». A la Chaymae la Covid li ha marcat un abans i un després. Actualment, dins d’Impulsa també fa un voluntariat de 25 hores. Després d’aquesta experiència com a mentoritzada, la Chaymae es planteja, més endavant, fer de mentora.