Homenatge a ‘Tati’ Furriols del món independentista

VIC/estrip.- Diumenge 21 de gener, a les 11 del matí, els poetes i músics per la República van fer un homenatge a Carles ‘Tati’ Furriols ‘company activista, amic, patriota i bella persona’, a l’entrada de la plaça Major de Vic. Lectura de poemes, balls, cançons i parlaments d’exiliats s’han succeït al llarg d’un emotiu acte. Carles Furriols, metge i impulsor de la Fundació Doctor Trueta, és recordat com un dels dinamitzadors més coneguts de la base del moviment social i independentista, especialment a Osona i la Catalunya Central. Tati Furriols va morir el novembre del 2023, als 67 anys d’edat.

Tati Furriols havia estat representant de la Catalunya Central a l’Assemblea de Representants del Consell de la República. Havia començat la militància independentista en l’organització antirepressiva Socors Roig i al PSAN. Va ser cap de llista d’ERC i regidor a Vic del 1991 al 1995. Darrerament, era molt pròxim a Junts, especialment per la seva amistat amb Laura Borràs. Un cop acabada la carrera de medicina, va viatjar a París per conèixer Metges Sense Fronteres i va ser metge cooperant en camps de refugiats a Hondures, Haití (1985) i la guerra d’Angola. Va tornar d’Angola el 1987 i va començar a fer de metge de capçalera a l’ambulatori de Vic.

Va ser l’impulsor de la Fundació Humanitària pel Tercer i Quart Món Doctor Trueta, el 1993 va crear l’Associació Doctor Trueta, que, al principi, amb un centre de treball basat en la teràpia ocupacional per a malalts mentals, es dedicà a la recollida selectiva de medicaments per a enviar a Cuba, Corea del Nord, països de Sud-amèrica i zones devastades per la guerra dels Balcans. Al segle XXI, l’entitat forma camperols del Congo i el Perú i continua fent recollida selectiva, destrucció de documents i reciclatge de tòners.