Espai Activa’t, el punt de trobada de l’envelliment actiu. Més de 600 usuaris i 13 municipis dins el consorci Osona Acció Social

OSONA/estrip.-  Osona Acció Social, consorci integrat dins del Consell Comarcal d’Osona, gestiona els Espais Activa’t de la comarca i del Lluçanès, els quals actualment estan distribuïts en 13 municipis i donen servei a més de 600 usuaris. Els Espais Activa’t són llocs de trobada ideats per posar en comú els interessos de la gent gran dins l’activitat de cada municipi. L’objectiu és empoderar les persones per tal que defineixin com volen passar les estones lliures, què volen aprendre, què poden aportar a la societat i de quina manera poden agrupar-se per combatre la soledat. Amb el concepte d’envelliment actiu com a marc general de treball, des dels Espais Activa’t es promouen activitats d’envelliment en municipis petits, a la vegada que es busca que aquest col·lectiu formi part de la xarxa associativa del poble a través de la interrelació amb entitats i altres agents locals. Espai Activa’t és un lloc per compartir que està adreçat a persones grans, on s’escolten les seves inquietuds a través d’unes assemblees i decidir el programa d’activitats d’oci i lúdiques que aniran fent al llarg del trimestre al municipi.

Es vol garantir la qualitat del temps lliure de les persones grans, empoderar-les i prevenir, l’aïllament social, fomentar aquest treball en xarxa, no només dins de cada municipi, sinó també a escala comarcal. També l’Espai Activa’t és un radar de serveis socials. Va arrancar el 2016 a Rupit i Pruït i Cantonigròs, per cobrir una mica la necessitat d’un territori rural que quedava molt apartat. Després es va fer el salt a Roda de Ter, es va veure que tenia una riquesa potent i ha estat un creixement constant fins als 13 municipis actuals i cada vegada hi ha més demandes, però prioritzen la qualitat del projecte. No poden acceptar més municipis, si no poden garantir-la.

Per parlar dels Espais Activa’t, Ràdio Vic es va desplaçar a la Casa del Maiol, a Sant Hipòlit de Voltregà, en el moment que es feia una activitat de Txikung. Viqui Terricabras, presidenta d’Osona Acció Social, i dos tècnics del programa Activa’t, Judith Galbany i Álvaro Morente, en van explicar els detalls. «Posem el focus molt en la gent gran i la jubilada, perquè entenem que tenen més temps lliure, però hi té cabuda tothom. Són espais per socialitzar-se, compartir i per desenvolupar-se». Escolten les propostes dels usuaris per fer activitats noves, per exemple «fa poc a Montesquiu vam començar un grup de sardanes que venia de gent que n’havia ballat i que detectava que al poble s’estava perdent aquesta tradició. S’ha iniciat un grup de sardanes des de l’Espai Activat i la gent jove s’hi està apuntant. Això també és superxulo. Compartir espais intergeneracionals on al final el focus està en els interessos comuns, en persones que comparteixen les mateixes inquietuds».

També hi ha accions interterritorials, «un grup de caminades de Sant Hipòlit en fan per tota la comarca. Van anar a Sant Julià, i allà també hi ha un grup que fa caminades. Els de Sant Julià van preparar una ruta, els van explicar els espais per on estaven passant, la història que ells havien viscut. Aquest intercanvi d’experiències, a més de trobar-se, el trobem molt interessant». Hi ha molta varietat d’activitats. Cada municipi és un Espai Activa’t diferent i té un funcionament en funció de la gent que hi participa. I potser aquesta és la gràcia, que cada lloc s’adequa una mica a les particularitats que té el grup que participa. «La gent tria el que vol fer, a través d’unes assemblees trimestrals».

Els usuaris trien les activitats que s’impartiran

Quan arriben a un municipi, fan la difusió del projecte, després la gent es va apropant i contacten amb els tècnics, «som nosaltres que expliquem el projecte i després la persona decideix si li encaixa o no. Hi ha persones que participen com a usuàries, perquè volen fer aquella activitat i d’altres que tenen un coneixement i el volen compartir, ja que potser entren al projecte fent una xerrada o un cicle de xerrades o un cicle de tallers sobre la seva especialitat». Al final, hi ha una programació i tothom es pot apuntar, «activitats que poder s’han encavalcat i hem doblat l’activitat, perquè tothom hi tingués cabuda». Cada lloc s’adequa una mica a les particularitats que té el grup que participa.

Hi ha espais Activa’t a diferents pobles i municipis: Cantonigròs, l’Esquirol, Rupit i Pruit, Roda de Ter, les Masies de Roda, Santa Eugènia de Berga, Sant Julià de Vilatorta, Sant Quirze de Besora, Calldetenes, Gurb, Olost, Montesquiu, Manlleu, Sant Hipòlit de Voltregà i Centelles. Es fan moltes activitats, «Txikung, tallers de cuina, cinefòrums, gimnàs, caminades, memòria… mil i una propostes, el que fem és anar de baix cap a dalt, que sigui la mateixa gent qui decideixi i qui proposi i qui imparteixi aquests tallers i qui transmeti els seus coneixements als seus veïns». Sovint són serveis de copagament per a l’usuari, «llavors, hi ha una part que assumeix el municipi i una altra part l’usuari».

Acció Social, el valor són les persones

Acció Social està al servei de la ciutadania de la comarca d’Osona i del Lluçanès i en formen part els ajuntaments que s’hi han adherit, així com les àrees bàsiques de serveis socials, «no només del Consell Comarcal, sinó la mancomunitat La Plana, l’Ajuntament de Vic, l’Ajuntament de Manlleu i tots els municipis adherits que pràcticament et diria que són tots els de la comarca d’Osona i el Lluçanès. Llavors, és un ens instrumental i la finalitat, és desenvolupar o implementar projectes i programes relacionats amb l’acció social, intentant abraçar totes les etapes del cicle vital, és a dir, des de la petita infància, adolescència, edat adulta i gent gran», detallava en l’entrevista a Ràdio Vic Viqui Terricabras, presidenta d’Osona Acció Social, un consorci amb un pressupost de vuit milions d’euros i que atén a més de 25.000 persones amb una plantilla de prop de 70 professionals.

Referent als espais Activa’t afirma: «No pot anar malament. Les riqueses són ells, tècnics que desprenen entusiasme i amb la il·lusió que hi posen, aquesta és la qualitat del servei. Crec que són el secret i sento molt orgull i un agraïment total. L’únic que necessitem és poder ampliar recursos, però això ha d’anar acompanyat de pressupost». Aquest espai d’envelliment actiu es complementa amb el Consell Consultiu de la gent gran d’Osona, que és un òrgan format per les diferents entitats o associacions de gent gran de la comarca «el que permet és treballar de forma organitzada la defensa dels drets col·lectius d’aquest envelliment actiu i empoderar les persones que envelleixin com vulguin i que ho puguin fer de la forma i manera que elles desitgin».

Acció Social tenen com quatre àrees molt marcades d’actuació, una primera és implementar l’atenció integral social i sanitària. Dins d’aquesta acció hi ha el desplegament del que és l’Àrea de Serveis d’Atenció a l’Entorn Domiciliari (SAED) «ens hem adonat que hi ha una necessitat molt evident que cal acompanyar les persones que vulguin envellir a casa. Necessiten que els aixequin al matí, que els puguin assistir a l’hora de la dutxa, en el moment de fer els menjars, permetre que pugui continuar tenint la seva autonomia, però en situacions puntuals que puguin estirar d’aquest servei. Posar al centre la persona i que puguem donar un servei molt més complementat, no només en àmbit social, també sanitari. Aquest treball transversal ens permet ser més eficients i poder detectar situacions complexes o lluitar contra la soledat no desitjada, poder fer una mica de xarxa i detectar aquests casos per poder també intervenir o incidir en la mesura que sigui possible per fer un bon acompanyament».

«Volem afrontar tota la qüestió del sensellarisme, serà una eina molt important per ampliar habitatge protegit, per impulsar projectes de masoveria urbana en zones on estiguin en risc de despoblació. Creiem que hem d’augmentar mesures de suport a les famílies i a la seva conciliació laboral. Implementar el Pla Comarcal de Feminista d’Osona. La diagnosi de la salut mental en els joves i potenciar Intaboo, el recurs preventiu per atendre, de forma individual i grupal, els riscos associats al consum de drogues i l’abús en l’ús de les pantalles. Els problemes ara són complexes i transversals», aquest és el repte conclou Viqui Terricabras.

«Arriben a la jubilació i tenen ganes de seguir fent coses»

La Judith Galbany i l’Álvaro Morente són tècnics del programa Activa’t i també van donar la seva visió entusiasta al programa ‘De tots colors’ de Ràdio Vic.  «Sí que és cert que cada vegada estem agafant generacions de joves grans, que tenen més inquietuds i cada vegada, també als municipis més grans, tenen més cabuda en un projecte com aquest. Ens estàvem adonant que a l’inici potser els espais Activa’t, en un àmbit més rural, les inquietuds o les propostes que sortien no tenien tanta qualitat, pot ser que les d’àmbits més urbans. A final detectem que hi ha més inquietud, un nivell d’estudis i cultural més alt, i les persones quan arriben a l’edat de jubilació tenen moltes ganes de continuar fent coses i seguir actives».

Pot accedir tothom que tingui temps lliure, «nosaltres sí que posem el focus molt a la gent gran i la gent que està jubilada, però sí que té cabuda tothom, venen persones que no estan jubilades, però pel que sigui tenen temps lliure, llavors necessiten espais per socialitzar-se, conèixer altra gent i compartir amb altres persones, inclús per desenvolupar-se. Per dir, ostres, jo sé fer una recepta de cuina que em surt brutal i m’encantaria que hi hagués algú que la conegués i que la pogués fer amb mi. En línies generals garantir la qualitat del temps lliure de les persones, empoderar-les i prevenir l’aïllament social, fomentar aquest treball en xarxa. És un espai comunitari on es poden treballar moltes coses i aquesta és la riquesa del projecte, que no només és fer activitats si no és anar més enllà.». També són un radar de serveis socials, «podem detectar si alguna persona que no està registrada a serveis socials o no hi ha accedit mai, doncs nosaltres també fem com de pont amb les treballadores i educadores socials dels ajuntaments, que són companyes, per poder dir posem l’ull aquí i a partir d’aquí fer un seguiment».