Insolàfrica, acabant un quiròfan a Kribi

KRIBI (Camerun)/estrip.- Insolàfrica està buscant recursos per engrandir el centre mèdic amb una maternitat amb 10 llits i que tindrà quiròfan i diferents sales annexes, al costat també de l’escola d’infermeria, explicava la Laura Almendros al programa de Ràdio Vic ‘De tots colors’. Gran part del finançament ha estat gràcies a Mans Unides de Madrid, també han rebut ajudes de la Fundació Roviralta, de la Fundació Girbau i del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, ara s’està buscant més finançament per equipar la construcció. En funció dels diners que arribin, les instal·lacions es podran dotar de més o menys material. Les donacions es poden fer a través de la pàgina web, insolafrica.org, i poden ser puntuals o fer-se soci amb una quota.

L’escola d’infermeria va començar a funcionar partir del 2014 i, d’ençà de l’obertura, han sortit 6 promocions. S’han començat també els estudis de tècnic de cures auxiliars. La Núria Pagespetit i en Jordi Homs, viuen a Kribi per poder tirar endavant els projectes. L’objectiu és que arribin a ser autònoms amb personal del lloc. En aquests moments, tots els professors i la direcció de l’escola són del país, la gestió del nou centre mèdic, també es gestionarà amb personal autòcton. El centre acabat significarà tenir un quiròfan en condicions, una sala de parts on les dones podran parir amb totes les condicions necessàries, i un centre mèdic amb personal per a fer seguiment de les dones embarassades i dels nadons, podran tenir personal les 24 hores per atendre les urgències.

Amb la construcció acabada i una vegada equipada, la previsió és que d’aquí a mig any es podrà anar obrint per fases, primer serà la sala de parts, que de moment està habilitada en una part del centre mèdic, fa uns dos anys que s’atenen parts. A Kribi ja hi ha uns quants hospitals, el més gran és el del districte, però les condicions d’higiene deixen molt a desitjar. «Es té la idea que és Àfrica i que ja està bé que estiguin en aquestes condicions, i no és així, han de canviar tant la manera de tractar les persones com les condicions en què estan», apunta la Laura Almendros.

La covid-19 ha frenat moltes actuacions i s’està a l’espera de normalitzar la situació i recuperar diferents campanyes de voluntariat amb odontòlegs, òptics, uròlegs, diferents persones que van a fer formació, se n’han fet moltes de prevenció de càncer de cèrvix, a vegades amb gent d’allà. Quan va començar la pandèmia el 2020, es va intentar tancar fronteres fent un confinament a casa, tancant escoles, mercats, al cap de dues setmanes els mercats van començar a funcionar, les escoles van tardar una mica més, el confinament a casa va ser impossible, el rentat de mans que aquí s’insisteix tant, allà és inviable, moltes cases no tenen ni aigua. «La covid per ells és un més a més, els hi preocupa molt més la malària o que ara mateix hi ha una epidèmia de còlera i de xarampió. Hi ha hagut molt pocs morts, unes 2000 persones en tot el Camerun i un 3% de la població vacunada, ho viuen molt diferent d’aquí, les seves preocupacions del dia a dia, són unes altres», explica la Laura.

Guardó internacional pel tractament de dades al centre mèdic

Insolàfrica ha estat guardonada amb el premi GNU Health Social Medicine 2021. GNU és una organització humanitària sense ànim de lucre amb una missió mundial per promoure i facilitar Medicina Social, especialment en l’àrea d’informàtica de la salut i, en aquest sentit, el que fan és informatitzar diferents  hospitals i centres mèdics com el de Kribi. «Un premi sempre és un reconeixement a l’esforç de tota la gent, també els que treballen al Camerun que han fet l’esforç de formar-se per poder fer funcionar aquest software», recorda la Laura Almendros des de Manlleu.

El fet que Insolàfrica estigui instal·lada a Kribi és gràcies la Núria Pagespetit, en anar a fer unes pràctiques d’infermeria es va adonar que hi havia moltes mancances i moltes coses que es podien començar a treballar, sobretot pel que fa a la formació. Molta gent estaven actuant basant-se en la seva experiència del dia a dia, però hi havia poca gent amb formació reglada, és quan va sorgir la idea de l’escola d’infermeria. Kribi, situat a la costa, té més de cent mil habitants, però l’entorn pot arribar a les tres-centes mil persones. La gent viu bàsicament de la pesca i de cultivar a casa, no hi ha indústria.