La Covid-19 Persistent, l’altra malaltia

OSONA/estrip.- El col·lectiu d’Afectades i afectats persistents per la Covid-19 està creixent al llarg de tot el país i s’estan donant a conèixer a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. Aquest febrer, Estel Vilallonga i Mireia Queixàs van explicar, al programa de Ràdio Vic ‘Regala Petons’, els detalls del col·lectiu i la seva situació personal.

Connectar amb el col·lectiu va ser molt important per a elles, Grup del suport als malalts de Covid-19 Persistents, dona un suport emocional potent als afectats per la Covid-19 Persistent, «és molt important veure que no s’està sola. Abans hi havia prejudici, la gent jove en principi ha de ser activa, estar treballant, quan s’està de baixa un mes, no hi ha comprensió. La Covid persistent no es veu físicament i sembla que s’hagi de justificar el fet d’estar malament. Hi ha dies que estàs molt bé i l’endemà no pots fer res pel cansament i això és difícil d’entendre».

Dins del grup d’afectats hi ha gent que manifesten que amb la vacuna han millorat. Però es troben que en el col·lectiu de metges i metgesses no hi ha un únic missatge, cada opinió mèdica és diferent, «hi hauria d’haver més unió de criteris», reclamen. També recorden que a l’Hospital Universitari de Vic hi ha una unitat de Covid Persistent.

Dins del grup de suport de malalts de Covid-19 Persistent hi ha una pàgina la web i, si es contacta amb ells, pots entrar al grup de Telegram on ja són 240 persones on es donen suport mutu, amb l’objectiu de fer visible aquesta malaltia que no està reconeguda al 100%, en aquest grup es comparteixen preocupacions, experiències, ajudes. Una companya del grup ha aconseguit el reconeixement, per part de la Seguretat Social, concebut com a incapacitat permanent en un grau total, és un gran pas del reconeixement d’aquesta malaltia.

El perfil de persones que hi ha al grup és divers, joves, grans, hi ha un grup pediàtric. Un grup de sanitaris amb Covid Persistent es va organitzar i van començar un estudi d’aquesta nova malaltia. Entrar en aquest grup és no sentir-se sol. «Hi ha gent que té la Covid Persistent i no ho saben, es recomana investigar-ho. A Espanya hi ha mig milió de persones que tenen la malaltia i un 20% no ho saben». Conviure amb les seqüeles és molt dur, està estigmatitzat, la societat espera que els joves siguin persones productives, «però, i si no poden?». Hi ha gent que té Covid Persistent i els metges es renten les mans, es justifica amb ansietat, depressió, són gent que potser no tenen PCR positiu, «han de lluitar soles, lluiten sense estar diagnosticades de res». És un buit legal, com que no hi ha un document que ho demostri, representa que no s’ha passat la Covid, amb el greuge que als malalts els etiqueten com a malalts mentals i els deriven al psiquiatre, psicòleg, fins i tot a l’estomatòleg, això porta a ansietat provocada per aquesta incomprensió.

No es fan tractaments, però es continuen fent proves, al cardiòleg, encefalograma, però no es mira més enllà, «aquestes proves sortiran bé». El sistema sanitari es preocupa molt de què «quan es va a la consulta a dir que et trobes malament, sortir amb alguna recepta d’un medicament, paracetamol, tranquil·litzants, antidepressius, això no funciona davant de la Covid persistent». La Mireia i l’Estel fan crida a unir-se al grup per a fer visible la malaltia, donar suport, normalitzar i no estigmatitzar les persones. https://twitter.com/COVID19persist1.