Vic té diferents projectes de Cooperació centrats al Senegal

VIC/estrip.- Josep Ramon Soldevila, regidor de Cooperació de l’Ajuntament de Vic, va desgranar els diferents projectes en els quals estan implicats, al llarg d’una entrevista al programa ‘De tots colors’ de Ràdio Vic. Primer va voler distingir entre tres grups, els propis, els compartits amb altres administracions i els que donen suport a associacions de la ciutat.

Projectes centrats al Senegal hi ha el projecte de cooperació educativa amb la UVic a Diatock, un poblet de La Casamance al Senegal. L’Ajuntament de Vic, s’encarrega de la part logística, quan porten alumnes de pràctiques de cooperació i professors. Un altre projecte és el de la sensibilització en la gestió de residus a la capital de La Casamance, Ziguinchor. Aquest 2022 s’intentarà ajudar-los fent venir tècnics de residus de l’ajuntament de Ziguinchor per seguir coneixent el projecte de residus de Vic i que tècnics de Vic es desplacin allà per fer formació i sensibilització. Un altre projecte que es va iniciar fa vuit anys, va ser ajudar a muntar una aula d’informàtica en el centre de formació professional per a noies CRETEF a Ziguinchor. Les noies tenen difícil l’accés a l’educació, i aquest any s’ha comprovat que funciona molt bé, tant amb els ordinadors, com el manteniment i la formació, ara, esplanificarà la renovació dels aparells informàtics. Un altre molt interessant és el de perimetrar finques a La Casamans, «tenen molts horts i agricultura, i es troben que els animals es mengen els conreus, ajuden a marcar el perímetre i a fer pous a les finques i empoderant les dones ensenyant com conrear bé i a millorar la productivitat, fins i tot s’està parlant de temes de cooperativisme, finançament o comptabilitat».

Al Marroc participen en el projecte EqualMED (incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques locals al Marroc), van de bracet amb la Diputació de Barcelona i diferents ajuntaments del Marroc com Casablanca o Marràqueix, per a intentar empoderar a les dones i que accedeixin a càrrecs públics, sobretot als ajuntaments i que siguin càrrecs electes, ja s’ha aconseguit en tres ciutats importants del Marroc on tenen alcaldesses. Aquesta iniciativa es desenvolupa (impacta) al Marroc, en primera instància, però també es duran a terme activitats a la província de Barcelona, de manera que es generin progressivament aliances entre dones electes locals del Mediterrani. EqualMED es planteja com un treball en xarxa entre els municipis que formen part del projecte i les comunes marroquines, on mitjançant la creació d’espais de diàleg, el reforç de les capacitats i l’intercanvi d’experiències  s’enforteix el rol de les dones a l’esfera local del Marroc. A causa de la Covid, es van tancar les fronteres, ara que es tornen a obrir es tornarà a reactivar, «l’Ajuntament de Vic és un exemple de dones empoderades, hi ha més dones que homes».

Amb altres ajuntaments de Catalunya, es treballa en el projecte Shababuna, liderat per l’Agència Catalana de Cooperació, es tracta de reforçar les capacitats en les autoritats locals per a promoure la sensibilització sobre les migracions irregulars, es parla molt de refugiats i de gent que intenta travessar el mar per arribar aquí, però «la feina és treballar des de l’origen informant del que es trobaran quan vinguin aquí, que no tots són flors i violes, es treballa molt cap a la banda de Nador que és d’on més immigració hi ha aquí».

Entitats de Vic i sensibilització

Hi ha una vintena d’entitats que es dediquen a cooperació, l’Ajuntament les ajuda econòmicament a través de subvencions a les quals les entitats poden accedir si compleixen amb els requisits demanats. La regidoria de Cooperació disposa d’una borsa de 40 mil euros, els quals es reparteixen entre les entitats que volen fer cooperació internacional. Per accedir-hi han d’estar inscrites al registre de Vic.

Una altra de les activitats que es fa en aquesta regidoria, és la de sensibilització, una de molt important s’està fent al Centre Cívic del Montseny, s’està col·laborant fent extraescolars amb l’ajuda de l’Associació de Veïns del Remei, també amb entitats com Options Nepal i altres entitats de la ciutat, que ajuden a fer tallers. «Al centre Cívic del Montseny s’obre les portes a la canalla per  ajudar-los, per exemple, amb els deures, sovint a casa no tenen ningú, perquè estan treballant, així els nens i nenes tenen possibilitats de fer moltes altres activitats per gaudir». Els voluntaris de l’AAVV del Remei hi estan molt implicats, la Carme Vilaregut, mestra incansable i voluntària, «quan fa més bo, reuneix les mares al pati de fora i fan conversa en català». El Centre Cívic del Remei, està obert a partir de les 5 de la tarda i està obert a qualsevol persona que tingui ganes de fer suport als nens, l’Albet Peix, responsable del centre, els informarà del funcionament. És un model  exportable.

«El pressupost de l’Ajuntament és limitat i s’ha d’anar adaptant», estan col·laborant amb la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació i el Fons Català, els projectes es van cofinançant amb altres administracions que estan sensibilitzades amb cooperació. En el pressupost de l’Ajuntament de Vic, el percentatge que es dedica a cooperació és d’un 0,7%, «amb el desig que arribes a l’1%».

Per fer difusió a la ciutadania de tot aquest treball, es fan diferents activitats com la Mostra d’Entitats on hi ha un espai concret reservat a les entitats de Cooperació. Durant l’any es van fent diferents activitats com «les Tardes d’estiu al carrer i ajudant a les entitats. Aquest any esperem poder tornar a la normalitat i celebrar com cal la Mostra d’Entitats, el 7 de maig, a partir de les 5 de la tarda, al Passeig».