“Cultura i Alzheimer” inicia amb força l’edició del 2022

VIC/estrip.- Afavorir la salut de les persones amb demència i Alzheimer i la seva participació social a través de l’art i la cultura és l’objectiu del programa Cultura i Alzheimer. La iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Vic i liderada per la UVic-UCC (Grup de Recerca Salut Mental i Innovació Social – Càtedra de Salut Mental) va iniciar, divendres 11 de febrer, les activitats del 2022 amb la primera activitat al Museu d’Art Medieval de Vic (MEV), amb la participació d’una trentena de persones entre malalts i cuidadors.

En l’acte de presentació, celebrat el mateix matí, la regidora de Cultura, Bet Piella, va remarcar que l’Ajuntament de Vic treballa per promoure iniciatives que afavoreixin la salut i consolidin Vic com a ciutat que ofereix benestar i qualitat de vida des de diferents perspectives. L’art i la cultura són uns instruments molt eficaços per a millorar el benestar emocional i cognitiu de les persones amb malaltia d’Alzheimer i la seva participació social. Per això, la regidora de Benestar i Família, Núria Homs, va destacar que «la ciutat es fa càrrec de les persones en totes les etapes de la vida, també en la vellesa, centrant-se en l’acompanyament a les persones que pateixen la malaltia, les persones que les cuiden i a les famílies».

Totes les activitats culturals programades potencien l’humor i l’autoestima, afavoreixen la comunicació amb persones cuidadores i famílies i trenquen estigmes i l’aïllament amb què es poden trobar. Fins al mes de juny s’han programat diferents activitats culturals per afavorir el benestar de persones amb demència i Alzheimer en diversos equipaments de la ciutat com el Museu d’Art Medieval (MEV), l’ACVic Centre d’Arts Contemporànies, l’Atlàntida, la Farinera, el Museu de l’Art de la Pell (MAP) i Vicpuntzero.

El director del Museu Medieval de Vic (MEV), Oriol Picas, va destacar l’estreta relació entre la cultura i la salut de les persones: «Creiem que la cultura i la tradició Medieval poden ajudar a millorar la salut de les persones».  Per la seva banda, el vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar de la UVic-UCC, Xavier Jordana, va explicar que la Universitat se sent amb el deure d’acompanyar i estar al costat de la ciutat i les persones. «La ciutat és un centre de docència i recerca, però té el deure d’estar presents en totes les etapes de la vida dels ciutadans», va remarcar. Per la seva banda, Salvador Simó, coordinador de “Cultura i Alzheimer”, va agrair la suma d’esforços per treballar i afavorir el benestar de les persones en moments de crisi «l’art i la cultura són importants i tenen un gran impacte sobre la salut. Vic és una ciutat amigable amb les persones i amb aquest projecte s’ha aconseguit també la complicitat de les institucions».

Quant a l’impacte sobre la salut, la regidora Bet Piella va destacar l’esforç que estan fent perquè els professionals de la salut es converteixin en prescriptors de cultura i, en aquest sentit, va recordar que tots els cursos que es realitzen als centres cívics de la ciutat tenen cinc places reservades per persones derivades des dels centres de salut. Les activitats d’aquest primer semestre se celebren el tercer dijous de cada mes i les inscripcions es poden fer al mail jaume.cases@uvic.cat o al telèfon 615 219 649.