La pròxima pandèmia serà la del càncer si no es prenen mesures urgents per evitar-ho

CATALUNYA/estrip.- Coincidint amb el 4 de febrer, Dia Mundial contra el Càncer, la presidenta de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC), Maria Assumpció Vilà, va alertar que «si no es prenen mesures urgents per redreçar la situació al sistema sanitari, la pròxima pandèmia serà la del càncer». La FECEC demana a la Generalitat més recursos i més personal a l’atenció primària. Les entitats de la FECEC constaten en el seu dia a dia de treball amb persones afectades de càncer que la saturació a l’atenció primària provoca retards en els circuits de diagnòstic ràpid, quan hi ha sospita de tumor. Aquestes demores en els diagnòstics suposen un pitjor pronòstic de cara al tractament i les possibilitats de curació de la malaltia.

Les successives onades de la COVID-19 han portat al límit a l’atenció primària, ja molt desgastada després de dos anys de pandèmia, i anys de retallades al sistema públic sanitari. Per això, la FECEC reclama una partida pressupostària urgent i contractació de més professionals sanitaris que reverteixin el col·lapse actual. D’altra banda, destacar que un cop la persona és diagnosticada de càncer, l’atenció oncològica als centres hospitalaris sembla funcionar sense demores en el tractament. També volen assenyalar que, a conseqüència de la crisi de la Covid-19, les entitats de la FECEC – Junts contra el Càncer han rebut més demanda de serveis d’atenció psicosocial com ara acompanyament psicològic, assessorament legal i teràpies de rehabilitació…

Factura al cribatgeEl juny del 2020 es va reprendre el programa de cribratge de càncer de mama i al setembre el programa de càncer de còlon i recte a Catalunya, després de mesos d’aturada per la crisi sanitària. Tot i els esforços per normalitzar el seu funcionament, a hores d’ara la pandèmia encara provoca afectacions. Existeix una relació directa entre el funcionament d’aquests programes i la futura incidència del càncer. De fet, la detecció d’aquesta malaltia en estadis més avançats suposa un risc de pitjor pronòstic, pel que fa a tractament i les possibilitats de curació. Pel que fa a la detecció precoç, la FECEC insta a establir el cribratge poblacional per al càncer de cèrvix, aprovada pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

El càncer en xifresEl 2022 s’esperen més de 280.000 nous casos de càncer a Espanya davant dels 276.239 registrats l’any anterior, sense comptabilitzar els efectes de la Covid-19 pel que fa al retard de diagnòstics. Són dades de  l’informe “El càncer a Espanya 2022” de la Societat d’Oncologia Mèdica (SEOM). La Comissió Europea alerta que el nombre de casos de càncer podria augmentar gairebé un 25 % d’aquí al 2035, si no es prenen mesures eficaces i això convertiria el càncer en la primera causa de mort a Europa.

Junts contra el Càncer

La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC, Junts contra el Càncer) és una entitat de segon nivell que agrupa 15 organitzacions que treballen a Catalunya per millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics i les seves famílies. La Federació és cens informatiu i dona servei a les entitats federades, alhora que fomenta el voluntariat en l’àmbit oncològic i desenvolupa programes en les àrees de divulgació i prevenció, després del càncer i recerca psicosocial. Es va constituir fa més de 20 anys amb la vocació d’integrar esforços en la lluita contra les malalties oncològiques a Catalunya.

Formen part d’aquesta entitat les següents organitzacions a Catalunya: AFANOC, Associació Catalana d’Ostomitzats de Catalunya, Associació Fènix Solsonès, Oncolliga Lleida, Fundació Josep Carreras, Fundació Enriqueta Villavecchia, Fundació Roses contra el càncer, Fundació Oncolliga Girona, Fundació Oncolliga (Barcelona), Fundació Oncovallès, Grup Iris, Fundació Kalida, Vilassar de Dalt contra el càncer, Osona contra el càncer i la Lliga contra el càncer de Tarragona i Terres de l’Ebre.