OSONA.- Aquell jersei oblidat al fons del calaix pot tenir encara un llarg recorregut. Si a més a més el deixem en mans de la Fundació Humanitària Dr. Trueta pot esdevenir també una oportunitat per a persones amb problemes de salut mental de sortir del seu aïllament. Aquesta és la filosofia del projecte d’economia circular Treballa, Recicla, Cuida’t que l’entitat ha posat en marxa: fomentar el reaprofitament de roba en desús amb una finalitat social i terapèutica.
En la gran majoria de cases ja és habitual trobar diferents cubells d’escombraries per a les diferents fraccions. Reciclar el plàstic, el paper, el vidre i el residu orgànic és un hàbit cada vegada més estès, però encara hi ha marge per anar més enllà. El residu tèxtil és un dels residus domèstics més desaprofitat. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, només es recicla un 12% de la roba en desús. Davant l’emergència climàtica tots els esforços sumen, així es vol
evitar que la roba de vestir que ja no ens posem acabi als abocadors, aquesta serà una obligació a partir del 2025. En aquest marc, la Trueta s’avança i obre una nova línia de treball que consisteix a separar els elements aprofitables de la roba en desús per transformar-los i reaprofitar- los.
Si el jersei oblidat està encara en bon estat, algú altre el pot aprofitar, però si està tan usat que no pot convertir-se per ell mateix en una peça de segona mà no cal llançar- lo. Els seus components tenen encara una vida útil. Botons, cremalleres, sivelles, cordills o la mateixa tela poden tenir una segona vida per ells mateixos o, amb imaginació i creativitat, convertir-se en una bossa de mà, un davantal, peces de patchwork o trapillo.
La nova línia de treball que ha emprès la Trueta, que ja té més de 15 anys d’experiència en la venda de roba i objectes de segona mà a través de les seves botigues l’Atelier i Tam Tam a Vic i Manlleu, ha permès crear una cadena de triatge i costura que permet afermar llocs de treball per a persones amb problemes de salut mental greu, amb discapacitats superiors al 65%. El projecte compta també amb el suport econòmic de Fundació La Caixa.
Aquestes persones i els seus familiars pateixen l’estigmatització, la reclusió a casa, l’aïllament i l’exclusió social. L’activitat laboral que desenvolupen al Centre Especial de Treball El Merma és per a ells un estímul per sortir de casa, relacionar- se amb altres persones, millorar l’autoestima, alleujar el conflicte familiar i millorar el sentiment de benestar. L’activitat laboral es converteix en un complement terapèutic al tractament psiquiàtric i farmacològic. La inserció laboral
és un dels eixos fundacionals de la fundació, que porta a terme en col·laboració amb altres organismes comarcals com Osona Salut Mental, el Consorci Hospitalari de Vic o Osonament.
Per ara s’ha engegat el projecte pensant en els particulars, que poden fer arribar els seus residus tèxtils al magatzem de la Trueta a Gurb o a les botigues de Vic i Manlleu. Més endavant, però, hi ha la voluntat d’obrir-se també a les empreses i proposar-los reconvertir el seu residu tèxtil, com poden ser els uniformes de treball, en regals promocionals d’empresa. Amb el lema “El teu residu per a mi és vida”, es vol conscienciar al teixit empresarial que el seu sobrant és una oportunitat laboral per a les persones amb malaltia mental i, alhora, una lluita per minimitzar l’impacte ambiental i un estalvi econòmic.