El Patronat de la Fundació Universitària Balmes va acordar el 8 d’octubre de 2020, a proposta de l’Escola de Doctorat, concedir el títol de doctor honoris causa a Òscar Camps, per haver impulsat el 2015 l’ONG Proactiva Open Arms, amb la qual ha portat a terme el rescat a la Mediterrània de persones que intentaven arribar a Europa en embarcacions precàries i sobrecarregades. Òscar Camps serà apadrinat pel director de l’Escola de Doctorat, Antoni Tort, i la Laudatio, la pronunciarà la professora d’Ètica i coordinadora de formació i recerca de la Càtedra de Bioètica Fundació Grifols UVic-UCC, Ester Busquets.
Aquesta és la màxima distinció que concedeix la UVic-UCC a una persona en reconeixement de la seva trajectòria acadèmica, científica, literària, cultural, social, política i econòmica, i dels valors que comporta. En aquest cas, la UVic-UCC vol reconèixer la tasca humanitària que Òscar Camps i Proactiva Open Arms porten a terme, amb totes les dificultats materials i polítiques afegides, i que ha estat fonamental per salvar la vida a centenars de persones en situació de perill extrem.
Un activista compromèsÒscar Camps és fundador i propietari de Proactiva (1999), empresa de serveis marítims, costaners, esportius, turístics i socioculturals amb seu a Badalona. El 2015 fundà l’organització no governamental Proactiva Open Arms, a través de la qual, des de l’illa de Lesbos, ha dut a terme tasques de salvament i d’ajuda humanitària entre els immigrants i refugiats que, procedents principalment de Síria, intenten arribar a Europa a través del mar Egeu.
El 2016 Òscar Camps rebé el premi Català de l’Any organitzat per El Periódico de Catalunya. Per la seva banda, l’organització Proactiva Open Arms ha estat distingida, entre d’altres, amb els premis Ciutadà Europeu del Parlament Europeu (2015), Pere Casaldàliga del Festival Internacional de Cinema Solidari (CLAM) (2016), la Medalla Olof Palme (2017), la Creu de Sant Jordi (2018) i la Medalla d’Or del Parlament de Catalunya (2019, compartida amb l’activista alemanya Carola Rackete).
El juny del 2016 inicià una nova operació amb un vaixell polivalent i medicalitzat a les costes de Líbia, per fer tasques de vigilància i de salvament de refugiats i immigrats a la Mediterrània central. Des del març del 2018 Proactiva Open Arms ha tingut conflictes intermitents amb les autoritats europees, especialment amb les italianes, que sovint han prohibit el desembarcament de refugiats als seus ports i que, fins i tot, han requisat el vaixell durant un temps.