L’Escola Solidària segueix creixent; confirmats 12 centres escolars per al curs vinent

VIC/estrip.- El 28 de juny es va celebrar, a les instal·lacions de la Universitat de Vic, una trobada amb les direccions dels centres educatius que aquest curs s’han adherit al Pla Pilot Escola Solidària i que promou la Coordinadora del Voluntariat d’Osona (COV), per posar en comú les diferents iniciatives de voluntariat i valorar els resultats de l’experiència. També hi van assistir els centres que han confirmat la seva adhesió per al curs que ve.

El Pla Pilot Escola Solidària promou l’educació en valors socials i cívics entorn la solidaritat, a partir de projectes de voluntariat recolzats per la Coordinadora del Voluntariat d’Osona, mostrant actituds de servei i de compromís ciutadà que impliquin tots els actors dels centres educatius: alumnes, docents i família. L’objectiu es basa a impulsar accions de voluntariat a les escoles d’educació primària i secundària d’Osona, amb l’acompanyament de la Coordinadora del Voluntariat d’Osona (COV) i les entitats representades, amb l’avaluació de la UVic-UCC. Integrar la Solidaritat i el Voluntariat com a segell d’una escola significa impregnar d’aquests valors a l’entorn social més proper. Els participants són els alumnes, les famílies, els docents i les entitats que conformen la COV, el propòsit és el d’arribar a una transformació social que promogui una societat més justa.

L’objectiu d’aquesta trobada era reunir docents que han  participat al Pla Pilot per fer intercanvi d’experiències al voltant de les accions conjuntes que s’han realitzat entre entitats de la Coordinadora i l’alumnat. Va començar amb un esmorzar a peu dret on es van poder conèixer entre ells d’una manera distesa i cordial. Tot seguit, es va presentar l’equip de treball que dinamitza el Pla Pilot, per continuar amb una breu explicació sobre les funcions de la COV i la relació que s’ha establert amb els centres.

Seguidament, es van exposar les accions portades a terme, creant un debat pedagògic el qual va ser molt enriquidor, ja que van sorgir temes d’interès mutu compartint inquietuds comunes. Aquesta posada en comú va servir perquè les diferents representants dels centres enllacessin dubtes, experiències i recursos.

Es van fer moltes aportacions com per exemple que des de la UVic-UCC s’apliquessin crèdits específics per realitzar voluntariat o que és important insistir en el fet que les propostes sorgeixin a partir de les necessitats que detecten els alumnes al seu entorn. El missatge que el voluntariat dona, cosa que no es pot valorar amb diners i la comparativa amb l’Escola Verda, que implica tant la part natural com la social, van ser altres punts que es van treballar. Per finalitzar, es va fer la foto de família, emplaçant-los pel setembre que és quan s’iniciarà el nou curs 23-24 i així programar les noves accions que es desplegaran al llarg de tot el curs.

Participants curs 2023-24

Centres escolars:

Escola Jacint Verdaguer  Santa Eugènia de Berga.

Escola l’Agullola Rupit.

Escola Mare de Déu del Sol del Pont Roda de Ter.

Institut Escola Mossèn Cinto Folgueroles.

Escola Voltregà

Sant Hipòlit de Voltregà.

Escola Sant Marc

Calldetenes.

L’Escorial – Vedruna Vic.

Escola Sant Genís i Santa Agnès Taradell.

Escola Sesmón d’Oló Santa Maria d’Oló.

Institut Escola el

Cabrerés L’Esquirol.

Escola Ildefons Cerdà Centelles.

Institut del Voltreganès Les Masies de Voltregà.

 

Entitats:

GACO – Biodiversitat.

Creu Roja Osona.

Agermanament sense Fronteres, Roda-Bobog.

Projecte Messaia, Voluntaris del Voltreganès.

Joguines sense fronteres.

Federació Malalties Minoritàries.

Osona Contra el Càncer.

Rebost Solidari.