L’exemple, la vitalitat i l’empenta de l’Arnau ens ajuda a ser més inclusius

L’Arnau Baulenas va patir una meningitis als 2 anys i avui, amb 18, està estudiant un grau d’administratiu

RODA DE TER/estrip.- Entrevistar l’Arnau Baulenas és una experiència única, no per les seves explicacions davant el micro de Ràdio Vic que, sobretot al principi, semblava que li robava les paraules abans de dir-les… l’Arnau contamina de vitalitat el seu entorn i t’entren ganes d’abraçar-lo i de compartir experiències de vida, senzilles, i que per això mateix les hem menystingut massa sovint per habituals. Vam envair el seu domicili amb ganes de transmetre a qui ho vulgui escoltar, a través del programa ‘De tots colors’, que sí, que el color de la vida el podem escollir nosaltres, però que en aquest món de vegades podem descobrir gent, com l’Arnau, que t’ajuden a pintar-lo de tots colors.

L’Arnau té 18 anys i fins als dos anys no havia tingut mai cap problema de salut, però un divendres al vespre es trobava malament, havia passat una setmana engripat, van anar al metge, però es va anar complicant la situació i al cap de poques hores els van dir que tenia una meningitis, tot es va anar complicant i va tenir una parada cardiorespiratòria acabant a l’UCI de la Vall d’Hebron. La conseqüència va ser una afectació al cervell d’entre un 70 i un 80% que el va deixar gairebé com un vegetal, no parlava, ni es movia, no aguantava el cap ni es mantenia assegut, simplement menjava. Però l’empenta d’uns i altres, contaminats per l’Arnau, un treballador incansable, ha fet que arribes als 18 anys en la situació que està ara. Fent un grau de formació d’administratiu l’Institut Pont del Dragó de Barcelona i mil i una activitats.

Un personatge a qui estima molt és en Miquel Martí i Pol del que és capaç de memoritzar els seus poemes i recitar-los. Com el poema Xocolata Desfeta, que va recitar mentre l’entrevistàvem i que segons el seu pare, en Joan Moreno, el va aprendre fa vuit anys i l’ha recitat molt puntualment. L’Arnau quasi no hi veu, per tant, els memoritza i fa un treball molt intens per donar-hi entonació. Mai s’havien plantejat que acabés recitant poesia, és una de les coses que li agrada moltíssim i que enamora a molta gent. L’Arnau transmet tots aquests valors d’energia, lluita, ganes, empenta i la família se’n sent molt orgullosa. L’any passat va fer una nova demostració pujant dalt l’escenari del Teatre Eliseu per recitar un poema en el transcurs de les Jornades Miquel Martí i Pol 2022.

Pel que fa a la seva escolarització, sempre han tingut clar que la via a seguir és la de l’escola inclusiva, bàsicament perquè és la que realment normalitza el fet diferencial, aquest concepte és el que ajuda a la canalla, des de ben petits, a què creixin amb normalitat, no només per l’Arnau, també per tot el seu entorn, el fet que des de ben petit hagi viscut en un entorn inclusiu, ha fet que ara els seus amics, la gent i les famílies, el vegin com un més del poble. La valoració d’aquesta inclusió és molt positiva. Curiosament, els resultats acadèmics dels companys de l’Arnau eren superiors a la mitjana habitual. Ha tingut molt bones vivències, les famílies, l’entorn i l’escola Mare de Déu del Sol del Pont, per a ells va ser un repte molt important. Ho van entomar amb força i el resultat global ha estat molt positiu.

L’etapa de l’Arnau socialment ha estat molt fàcil. Contràriament, en l’àmbit públic d’institucions, de recursos, ha estat molt difícil, són molt limitats i no arriben. Han hagut de picar moltes portes, fer moltes campanyes, treballar moltíssim per aconseguir recursos. En Joan, pare de l’Arnau, és membre de la Junta de Sant Tomàs i afirma que des de la mateixa entitat costa molt donar visibilitat a aquestes problemàtiques. Un cas com el de l’Arnau dona molta força a l’hora d’anar a picar portes i han trobat gent que tenia ganes de resoldre-ho.

L’Arnau és molt esportista, li agrada el futbol, la natació, esquiar, anar en cavall, a caminar. D’altra banda, l’Arnau ha estat vuit anys tocant la bateria amb en Santi Serratosa, membre dels Gossos, i un dia el van convidar a pujar a l’escenari i cantar. Actualment, té un projecte molt maco, ha conegut una persona fantàstica, en Cinto, que toca la guitarra. Tots dos aniran a tocar i cantar a diferents llocs, l’estrena la faran el 26 de juliol, al Xocolater de Taradell, en un concert de petit format.

L’Arnau i família volen donar un missatge molt positiu intentant transmetre aquests valors, aquesta lluita, perquè la gent pugui entendre que, tot i les dificultats, es poden fer coses, tirar endavant, dins la mesura del possible, viure amb normalitat la situació. Ensenyar-ho i obrir-ho al màxim de gent possible, per la potència que té aquest missatge, constantment ho estan fent, mirar d’explicar aquesta història, tota aquesta aventura i el que estan vivint, perquè creuen que així poden ajudar moltíssima gent. Sempre s’han ofert a tota aquella gent que necessiten parlar, ajuda o qualsevol cosa, que puguin ser-hi. L’experiència a vegades serveix perquè la gent sàpiga on pot anar a demanar suport, ja que ells ja han fet tots aquests camins.

L’exemple de l’Arnau ens fa ser més inclusius i normalitzar tota aquesta societat nostra que a vegades li costa veure al qui pateix, però ell ens deixa un missatge positiu.