Hi ha uns sis milions de persones que donen suport a MSF i no arriba a un 5% els fons que accepten dels estats
BARCELONA.- Al magazín ‘De tots colors’ de Ràdio Vic vam parlar amb Segimon Garcia Prades, antropòleg, qui fa més de quinze anys que es dedica a l’acció humanitària, treballa en el servei de formació de Metges Sense Fronteres (MSF) a Barcelona, ha estat a la unitat d’urgències, ha passat per països com Sirià, República Centreafricana, Sudan, Filipines, República Democràtica del Congo… Sap de campanyes de vacunació, epidèmies de còlera, ebola. I ens recorda que van venir a Vic, el març del 2020, per la situació d’emergència que va provocar la Covid-19 a la residència de les Josefines. MSF va decidir intervenir donada la situació de desbordament de les estructures de l’estat i tenint en compte la gran l’experiència que tenen en aquest tipus d’epidèmies.
Metges Sense Fronteres són una organització humanitària i mèdica que ajuda al desenvolupament, el seu focus està a donar accés a la salut en aquelles poblacions que són més vulnerables i que acaben de rebre una sacsejada molt grossa com una epidèmia o una guerra, un desastre natural, en aquest sentit els seus equips són multidisciplinaris. Els objectius són salvar vides, tractar de recuperar la dignitat de les persones, que potser ho han perdut tot o han tingut un gran canvi en la seva vida, tot això a través de la proximitat, de poder compartir i entendre quines són les seves necessitats.
MSF és una associació, són persones que, a partir del principi bàsic d’humanitat, decideixen ajudar a altres persones. Tot va començar l’any 1970 quan uns metges francesos de Creu Roja Internacional van decidir que en aquell moment un conflicte que hi havia a Nigèria i que l’ajuda humanitària estava expressament mal gestionada i afavoria una part del conflicte. Van decidir que s’havia de denunciar i que s’havia de fer una millor gestió de l’ajuda humanitària, a partir d’aquí, va començar a França, però també en altres llocs del món. Diferents col·lectius de metges van decidir unir-se a aquesta iniciativa d’una manera associativa i totalment voluntària, a poc a poc va anar creixent i es van unir altres perfils com experts en finances i recursos humans, altres perfils mèdics com a laboratoristes, anestesistes, madrones…, són unes 30 mil persones, incloent-hi tot el personal que es recluta sobre el terreny, persones que són originàries d’una setantena de països on es recullen els fons necessaris a través de persones individuals que tenen la confiança en la tasca que es fa. Hi ha uns 6 milions de persones que recolzen l’organització, això permet que no es depengui directament dels fons dels estats, no arriba ni a un 5% els fons que accepten d’alguns estats, com per exemple dels Estats Units. Això els dona molta independència a l’hora de prendre decisions, com per exemple intervenir en la guerra de Síria, recolzant els hospitals, on no hi havia cap altra organització tret de la Creu Roja Internacional.
Per a poder treballar per a MSF es demana una experiència professional en el seu camp de com a mínim de dos anys i voluntarisme. En Segimon ens comenta que és la feina més maca que ha tingut mai, «es veuen situacions d’injustícia que no són agradables i que no es poden arreglar, hem de salvar vides i a vegades no es poden solucionar tots els problemes i creen una certa frustració, però d’altra banda tens la sensació agradable que l’objectiu de la teva feina és ajudar a la gent, com molts professionals del nostre país». Una de les situacions més agraïdes són les vacunacions en massa, com el xarampió o la meningitis, perquè la gent no està patint ni està malalt, però et quedes tranquil perquè els estàs protegint en un futur, no sols a ells pel concepte de protecció de ramat.
L’impacte de la Covid en segons quins territoris és menor, no perquè no sigui prou rellevant, però hi ha altres malalties que estan causant unes mortalitats molt més altes, la malària cada any mata un milió de persones. Quan estem en una situació de patiment, ens sentim més vulnerables és més fàcil empatitzar amb altres persones i pot aug-mentar la sensibilització, des de MSF, agraïm que a Catalunya hi ha uns 80 mil donants, persones individuals, famílies que fan l’esforç mensualment de donar entre 10 i 20 euros, aquesta situació de vulnerabilitat fa sensibilitzar més les persones. De vegades a MSF s’han vist implicats en campanyes internacionals com pel tema de medicacions de la SIDA, per aconseguir la reducció de preus, es va poder demostrar que es podien dur a terme tractaments pel tercer món que costaven 100 euros per any. No sols es fa l’acció medicohumanitària sobre la població, també té aquesta part de reivindicació o de política. Ara MSF està a favor d’alliberar les patents de les vacunes de la Covid, s’està intentant convèncer a tothom de la necessitat imperiosa d’alliberar-les i poder vacunar a tothom.