Osona Acció Social va atendre a més de 25.000 persones l’any 2023

OSONA/estrip.- El consorci d’Osona Acció Social va presentar, el dimecres 22 de maig a Vic, l’activitat feta l’any 2023 en l’acte ‘Millorem la qualitat de vida: Reptes de l’acció social a Osona i el Lluçanès’ al paranimf de la Universitat de Vic-Universitat de Catalunya (UVic-UCC), amb més de 100 representants de la salut, del tercer sector, d’ajuntaments d’Osona i el Lluçanès, i de professionals de l’ens.

La presidenta del consorci, Victòria Terricabras Tarin, va remarcar el creixement del consorci que ja compta amb 73 professionals en plantilla i el treball en xarxa amb vocació de servei i territori per oferir solucions de justícia social. Jordi Varela, metge expert en gestió clínica i escriptor, va ser l’encarregat de detallar la importància de l’educació, l’ocupació, l’habitatge, la cultura, o l’accés als serveis sanitaris, com a determinants socials que influeixen directament en la qualitat de vida de les persones.

En un segon bloc, tres diàlegs amb responsables d’àrees d’Osona Acció Social amb el periodista Isaac Romero Casals, van servir per fotografiar la tasca feta pel consorci amb 8,5 milions d’euros de pressupost durant el 2023, desgranant-hi les grans accions. Van participar-hi: Josep Maria Villegas Subirana, que és responsable del Servei d’Atenció a l’Entorn Domiciliari; Sílvia Rovira Morgado, responsable de Serveis Socials Bàsics; Gerard Bover Vila, responsable d’Acció Comunitària; Marcel Barjoan Lloreda, responsable de Sensellarisme; Julio Cirbián, responsable de Programes de Prevenció; Anna Matas Avellà, responsable de Programes de Tractament; i Núria Muñoz Carreras, responsable d’Igualtat de Gènere i LGTBI+. Durant la presentació, es va fer èmfasi en la importància de la qualitat i eficiència dels treballs fets i es va detallar el gairebé un milió d’euros en ajuts econòmics i subvencions per finançar serveis socials bàsics, projectes de sensellarisme, per al servei de transport adaptat, per al servei d’acollida matinal a escoles bressol i centres educatius d’educació infantil i primària, activitats educatives en el lleure a l’estiu o esportives extraescolars per a infants de 3 a 16 anys, entre altres.

En aquest sentit, la directora d’Osona Acció Social, Sílvia Madrid Alejos, va remarcar la importància de continuar treballant conjuntament (Associació Sant Tomàs, Àrees Bàsiques de Serveis Socials de la Mancomunitat La Plana, Manlleu, i Vic; Consorci Hospitalari de Vic (CHV); Diputació de Barcelona; Fundació Albir, Fundació Assistencial d’Osona (FADO); Generalitat de Catalunya; Osonament; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; i la resta d’associacions, entitats i proveïdors) per afrontar reptes per satisfer les diferents necessitats al territori, com la descentralització de projectes, l’atenció integral i sanitària centrada en la persona, la redacció i implementació del Pla Comarcal de l’Habitatge, o la presentació del Pla Feminista comarcal en els propers mesos, entre altres.

Osona Acció Social és un consorci integrat per municipis d’Osona i el Lluçanès que tenen la voluntat de prestar serveis d’acció social de manera conjunta i professional, amb un equip format i especialitzat per atendre les necessitats socials dels municipis que en formen part, i prestar els serveis comarcals relacionats amb l’acció social que se li deleguen. Amb una població de referència de 168.126 persones, 26.717 van ser ateses per algun dels 46 serveis. S’han atès 647 infants i 154 joves vulnerables. Els Espais Activa’t han tingut 20.443 participacions i s’han fet, entre altres accions, 254 tallers Intaboo a les escoles.