VIC/estrip.- La 18a edició del programa Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental reuneix 61 obres que han creat les parelles vinculades a 19 entitats de 7 comarques catalanes. A Osona s’han format deu parelles artístiques vinculades a Osonament, entitat que coordina el projecte. Les obres d’aquestes parelles, de diferents tècniques com pintura, escultura o fotografia, es presentaran al Casino de Vic el 29 de juny.
Compartir l’experiència de formar part d’una parella artística era l’objectiu principal de la trobada que es va realitzar a principis de maig amb algunes de les parelles que formen part de l’edició del projecte a Osona. Les diferents parelles van anar explicant com s’havien sentit i el procés de creació de la seva obra. «M’ho he passat molt bé, he après molt i hem fet una amistat molt maca», explicava l’Esther, que fa parella amb la Sara. «Particularment, participar en aquest projecte m’ajuda molt en el dia a dia i m’anima molt per fer altres activitats».
Per l’Eva, que fa parella amb la Isabel, «hi ha d’haver molt diàleg previ abans de començar l’obra, per poder anar a l’una». «La relació personal és molt important, el vincle que es crea és molt interessant», apuntava la Isabel. Elles volien transmetre a la seva obra el concepte de superació i de la «importància de tirar endavant». «No importa que sigui difícil ni les contrarietats, perquè el més important és no parar mai de caminar, avançar i superar-se dia a dia» explicaven.
Per la seva banda, en Xevi, que ha fet parella amb l’Egho, comentava que a l’obra, ella volia deixar-hi «les seves cicatrius i el seu dolor». «Era la seva vivència, però he empatitzat molt, he pogut comprendre una mica el seu patiment, i el resultat és una obra molt potent».
L’Eloi, que fa parella amb en Gerard, explicava que per començar l’obra, «primer vam fer una pluja d’idees i en vam seleccionar algunes, vam fer esbossos i vam jugar amb colors i formats». Segons en Gerard, «jo volia fer-hi sortir el món de les peces electròniques i a l’Eloi li va semblar bé, i ens hem trobat molt còmodes treballant plegats». L’obra «mostra un camí cap a un món dominat per robots, on s’intueix en aquesta intel·ligència artificial un bri d’esperança més humà dins el nostre futur».
La Maria, que ha fet de parella amb la Marina, també opinava que participar en aquest projecte «és una experiència molt gratificant i un procés molt maco». «Parlant i rient, les tardes de dimecres s’han convertit en un espai de trobada, d’experimentació i joc», hi afegia la Marina. La trobada també volia ser un punt per generar propostes de millora. Al mateix temps, es va parlar de l’espai on les parelles es troben per crear i de la presentació de les obres d’Osona.
Relació de les parelles osonenques i les seves obres: Eva Vilaró i Isabel I.F. Camí de superació. Oli sobre tela. Meli i The Catman. Dream me. Acrílic en esprai i pintura. Núria i Isa Basset. Mar Llaurat. Pintura acrílica. Sandra Redondo i Toni Canadell. Moments. Fotografia. Gerard Pagès i Eloi. Sentiments artificials. Acrílic i llapis de colors. AJ i Forja Osona. Sense títol. Escultura de ferro tridimensional. Egho i X. Pujol. Trencant cadenes. Tècnica mixta. Maria i Marina Berdalet. Un mar de plàstic. Acrílica i plàstic. Altexta i Alucina. Disseny edició.
El Baix Ebre s’hi suma per primera vegada i ja són 886 les obres creades
CATALUNYA.- Per primera vegada, s’hi afegeix la comarca del Baix Ebre. Aquestes 61 obres se sumen a les 825 que s’han realitzat en el conjunt de les edicions anteriors. Els participants en aquesta edició són: Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre (Baix Ebre); Grup CHM Salut Mental (Barcelonès); Taula de Salut Mental del Berguedà (que agrupa 12 entitats): ASFAM, AFATRAC, Fundació Horitzó del Berguedà, Germanes Hospitalàries, CSMIJ d’Althaia, OTL de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, RBEC-ICS Catalunya Central, Ocell de Foc Osona_Berguedà, ACAPP Suïcidi, Autisme Berguedà i Consell Comarcal del Berguedà.; Alterarte, Centre de Formació i Prevenció CFP (Maresme); Osonament (Osona); Institut Pere Mata i Ment i Salut La Muralla (Tarragonès); Associació Daruma i Associació El Far (Vallès Oriental). Les obres són el resultat de quatre mesos de treball a quatre mans d’un total de 123 artistes. Les parelles o trios han estat creant entre gener i abril i, a partir del juny, el resultat de les seves vivències compartides es traslladarà a les diferents exposicions organitzades.