Osona Contra el Càncer celebra els 25 anys, amb un acte al al Paranimf de la UVic-UCC amb el Dr. Josep Tabernero

VIC/estrip.- El 21 d’abril va ser el 25è aniversari d’Osona Contra el Càncer i en el marc més formal d’aquesta celebració es va convidar una eminència mundial en el camp de l’oncologia, el doctor Josep Tabernero, cap del servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebrón, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i professor de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, entre altres, el qual va voler donar un missatge d’optimisme sobre l’avenç en la lluita contra el càncer a la conferència que va fer, dilluns 8 de maig, al Paranimf de la UVic-UCC. La presentació del conferenciant va anar a càrrec de Marina Geli, presidenta de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), amiga i col·lega del ponent, de qui en va lloar tant el perfil personal com professional.

En el transcurs de la xerrada, que duia per títol ‘Reduint la distància entre el laboratori i la clínica, la investigació translacional com a canvi de paradigma en el tractament del pacient oncològic’, Tabernero va parlar de l’epidèmia del càncer, de la forma com s’ha avançat fins ara en el seu control i de la sostenibilitat i l’accessibilitat en el control de la malaltia, abans de donar algunes dades referents al VHIO. La primera idea que va llançar l’oncòleg és que el càncer «és una batalla que anem guanyant». Actualment, es calcula que un de cada dos homes i una de cada tres dones tindrà un càncer a la seva vida, tot i que «això no vol dir que tots siguin greus». Amb tot, és una malaltia que va augmentant, com ho demostren les estimacions de l’OMS que indiquen que el 2040 hi haurà uns 30 milions de càncers diagnosticats a tot el món. Catalunya es troba per sobre la mitjana europea de casos, però «les xifres les podem anar reduint si tenim bons hàbits de vida».

Tabernero va explicar que el càncer és una malaltia genètica, la conseqüència d’alteracions als nostres gens, però que només un percentatge d’entre el 5 % i el 7 % de càncers són hereditaris. «Per tant, el 90 % o 95 % de les causes tenen relació amb l’ambient: la dieta, el tabac, l’alcohol…», va subratllar el ponent. En aquest sentit, els hàbits i el comportament de les persones són factors clau per poder prevenir la malaltia.

Més i millor coneixement

El doctor Josep Tabernero va comentar que la investigació sobre el càncer ha avançat molt en els últims anys; «cada vegada sabem més i, per tant, ara ens toca fer els deures», tenint en compte que el 45% dels tumors es podrien evitar. En aquest sentit, va destacar que «la investigació és la base del que tenim ara i gràcies al coneixement del genoma humà, que ara podem seqüenciar molt més ràpid que fa uns anys, s’ha entès com funcionen les cèl·lules que estan bé i les que estan afectades».

«Avui diagnostiquem millor el malalt i donem el tractament adequat a la persona adequada en el moment adequat», va apuntar Tabernero. Cada malalt és tractat de forma personalitzada, ja que cada un té alteracions diferents i fins i tot «en un mateix malalt no totes les cèl·lules tumorals són iguals». Un dels grans avenços ha sigut la biòpsia líquida, «que ens ajuda molt a saber com evoluciona la malaltia». A més, tenint en compte que hi ha tumors que no donen símptomes, com ara el de pàncrees o alguns cerebrals, per exemple, «l’única manera de curar-los és diagnosticar-los abans a partir d’analítiques».

S’ha avançat en el diagnòstic però també en el tractament, avui basat en la immunoteràpia i molt més personalitzat. Actualment, per exemple, hi ha vint tipus de càncer de mama, per això «com més segmentem la malaltia i més bé la coneixem, més podem trobar un medicament per a cada tipus de càncer», va dir Tabernero. A la part final de la seva ponència el doctor es va mostrar optimista pel que fa a la recerca, que ha fet una evolució espectacular i ha permès que, per exemple, el dia d’avui «tots els pacients que tenen la mateixa alteració genètica puguin ser tractats en un mateix estudi».