‘Perso, Perso’, el joc creatiu d’una noia amb síndrome de Down

MANLLEU/estrip.- La Minerva Comerma és una noia de 20 anys que cada dilluns, durant dos anys, ha estat buscant informació sobre persones que li cridaven l’atenció i es vestia com elles. Això ho penjava al seu compte d’Instagram i va començar a tenir seguidors que li suggerien noms, li feien comentaris i l’animaven a seguir endavant. El confinament i l’afició al teatre d’ella i la seva mare va fer que el projecte agafés forma i s’hagi convertit en un projecte de llibre joc, ‘Perso Perso’, que l’editorial el Cep i la Nansa vol editar amb una campanya de micromecenatge que acaba el 5 de maig i que ha de servir per recollir els diners necessaris per poder-lo publicar. Fins a mitjans d’abril ja portava recollit un 75 % de l’import. Tota la informació és al web: https://edita.cat/projects/perso-perso/.

Així expliquen el projecte la Minerva i la seva mare: «El llibre n’és un recull. També és un joc, perquè heu d’endevinar qui són aquests personatges. Tots són molt interessants i divertits. Uns són persones de carn i ossos i d’altres són només personatges de ficció; aquests últims, no moren mai. N’hi ha que els van crear fa més de 200 anys i d’altres només uns 20 anys. Hi ha científics, estàtues, poetes, personatges de sèries, pel·lícules, obres de teatre… Estem segures que si el llegiu us ho passareu tan bé com ens ho hem passat nosaltres quan l’hem fet. Visca el riure, visca la cultura i visca el joc!!!».

La Minerva dedica aquest projecte: «A totes les persones amb discapacitat. Que siguin creatius. Només han de creure en ells mateixos. Jo soc molt creativa. Jo crec en mi». La Minerva és una noia amb síndrome de Down que està formant-se al servei de formació i inserció laboral Eina de Sant Tomàs, toca el violoncel, fa anglès, juga a hoquei i li encanta el teatre. Enmig de tanta activitat, ella i la seva mare encara tenen temps per tirar endavant aquest joc d’endevinalles que a través de les pistes que prepara la Minerva i la imatge d’ella disfressada del personatge han de permetre identificar qui és, i com diu la Minerva, «serveix per passar una bona estona».