Premi Ciutat de Vic al Dr. Joan Massagué

VIC/estrip.- La primera edició del Premi Ciutat de Vic, un guardó biennal promogut per l’associació Amics de la Ciutat de Vic, s’entregarà el 28 de març, a 2/4 de 8 del vespre, a l’Atlàntida i es distingirà el científic Joan Massagué, un referent mundial en la investigació del càncer i l’origen de les metàstasis. Massagué, que resideix als Estats Units, serà present a Vic per rebre el reconeixement. «A banda d’excel·lir en la seva tasca professional, entenem que amb la recerca oncològica que fa contribuirà a canviar i millorar la vida de les persones i, a més, lidera un treball que es realitza en equip», van explicar Joan López, president, i Mercè Puntí, membre d’Amics de la Ciutat de Vic, al programa ‘De tots colors’ de Ràdio Vic.

Fa tres anys que van arrencar amb el premi, però tot i l’impàs que es va patir a causa de la pandèmia, han reiniciat la proposta amb moltes ganes i amb un tema molt important, «reconèixer una persona de primera línia mundial que tant científicament com humanament, s’identifica amb l’esperit de l’entitat Amics de la Ciutat de Vic. L’entitat vol fer ciutat, poble i humanitat, des del compromís cívic, centrada a partir dels valors humans universals i pretén treballar pel bé comú». És un reflex més d’aquest ideari i s’atorgarà tant a una persona com a una organització. Aquest any el reconeixement recau en el Dr. Joan Massagué, especialista en la recerca del càncer i en un tema de molta actualitat com és la metàstasi.

La proposta dels candidats la tria la junta directiva de l’entitat i el premi no pretén ser sectorial, sinó premiar una trajectòria i reconèixer uns determinats valors. És un premi que neix a Osona, però amb vocació universal i mundial. En els estatuts hi consta que el premi pot recaure a tota persona que excel·leixi en la seva feina i que aquesta hagi canviat o pugui canviar la vida de les persones en el sentit de millorar-la. És per això que per engegar el premi, es va pensar  en el Dr. Massagué com a persona rellevant i adient per la seva trajectòria.

Des de la presentació de la visita del Dr. Massagué, tothom ha mostrat entusiasme i disponibilitat per aquesta visita, especialment des de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. «El Dr. Massagué treballa el tema del càncer, el qual crea molt interès a diferents sectors a més del de la salut, tothom se sent una mica cridat pel que dirà sobre una realitat que pot passar a tothom». Poder escoltar de primera mà un referent mundial en el capítol de les metàstasis, és el que també va encaminar la proposta de donar-li el guardó, el qual està realitzat per l’Iago Pujol, de Torelló, estudiant de l’escola d’Arts i Oficis de Vic.

El 28 de març, tots a l’Atlàntida

Aquesta visita representa un gran esdeveniment per a la comarca. Un cop es va contactar amb ell, la comunicació va ser molt fluida i amb una gran disponibilitat. Vindrà expressament a recollir el premi, això demostra la bona disposició a un reconeixement d’aquest tipus. També se li va explicar molt bé la filosofia d’Osona conta el Càncer, la qual s’ha implicat plenament en la visita del Dr. Massagué.

Arribarà dilluns 28 a la tarda, el primer acte serà a l’Ajuntament amb la rebuda de l’alcaldessa Anna Erra i regidors del consistori, on també està convidada l’entitat Osona contra el Càncer, seguidament es farà la visita a la Facultat de Medicina que consistirà en una estona d’intercanvi amb els alumnes de medicina, amb els serveis sanitaris de la comarca d’Osona i per acabar amb els serveis d’oncologia de Catalunya.  A 2/4 de 8, des del teatre Atlàntida de Vic, es procedirà a la retransmissió en directe pel 9TV de la presentació del Dr. Massagué, seguida de l’entrevista que li realitzarà el periodista Jordi Vilarrodà i el lliurament del premi. L’acte estarà obert a tothom, però s’ha de fer la reserva des de la pàgina web de l’Atlàntida. Hi assistiran la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.