Presentació als mitjans del II Congrés del Voluntariat d’Osona

Els dies 12 i 13  de novembre se celebra el Segon Congrés del Voluntariat d’Osona, a l’Aula Magna de la Universitat de Vic, que tindrà com a eix central el món educatiu i el voluntariat. Es presentarà el Pla Pilot Escoles per la Justícia Social-COV i es debatrà com afrontar el repte del voluntariat i quines eines tenim per deixar enrere la crisi de la COVID. També convocarem els premis ‘COV demà’, un destinat al món escolar i l’altre a l’entorn acadèmic.

Aquest dimarts, 2 de novembre, a les 12.30 h, a l’Espai UVic del Remei (actual seu de la COV), al Passeig de la Generalitat, 48 de Vic, es va celebrar la roda de premsa de presentació del Congrés amb la presència d’Isabel Carrera, Cristina Vilaró, Montse Porta i Joan Turró, com a membres de la Junta de la Coordinadora del Voluntariat d’Osona.

Es va recordar que l’any 2019 es va celebrar el Primer Congrés, d’on van sorgir diferents iniciatives com la mateixa creació de l’Associació Coordinadora del Voluntariat d’Osona, la qual en aquests moments agrupa representants d’una cinquantena d’entitats sense ànim de lucre de la comarca. Un dels encàrrecs del Primer Congrés va ser crear la web osonavoluntariat.cat en la qual es poden consultar les diferents entitats que conformen la COV, crides de voluntariat i notícies i informacions relacionades amb la COV i els seus membres.

Quant al Pla Pilot Escoles per la Justícia Social-COV, es van detallar els centres escolars participants: Escola FEDAC de Prats de Lluçanès (nivell primària), CEES Seminari Vic (curs secundària – cicles formatius), els Castanyers de Viladrau (escola rural primària) i les Escoles de Gurb (nivell primària). Es va posar com a referència l’Escola Verda, per aconseguir que el voluntariat i la solidaritat es converteixin en normalitat en les escoles, amb la voluntat d’aconseguir que els alumnes (i entorn més proper) prenguin consciència de la Justícia Social. Abans, però, la mateixa tarda del divendres es podran escoltar algunes experiències entorn el voluntariat i la solidaritat en el món educatiu i el seu futur amb la participació de Francesc Mateu (moderador), Queralt Prats (Artransforma), Rosa Capell (mestra), Roser Batlle (especialista en APS), Alejandra Manau (Fundació Impulsa), Enric Canet (Casal dels Infants) i Jaume Ordeig (Fundació Quadpack).

També es van presentar els dos premis ‘COV demà’, el destinat a una iniciativa en l’entorn escolar tindrà una freqüència anual i una dotació econòmica, la qual anirà destinada a l’entitat social que escullin els guanyadors. El premi ‘COV demà’ acadèmic s’atorgarà cada dos anys, coincidint, amb la celebració del Congrés del Voluntariat i vol incentivar propostes innovadores en el món del voluntariat i de la solidaritat.

La jornada de dissabte se centrarà més en les entitats que conformen la COV. Es treballarà en com han de participar les entitats en el Pla Pilot Escoles per a la Justícia Social-COV, el futur del voluntariat a partir de la pandèmia, la posada en marxa d’un Punt de Voluntariat d’Osona i accions a fer per captar voluntariat i el suport de l’Administració. El paper de la COV, què pot fer la COV per a les entitats i també què poden aportar elles a la COV serà una reflexió comuna i en veu alta, abans de tancar el Congrés amb la celebració de l’Assemblea de la COV.

Finalment, es va recordar que les inscripcions, que són gratuïtes, estan obertes fins dilluns 8 de novembre i que es poden realitzar a través de la web osonavoluntariat.cat.