Una corona amb pes social

Clara Balsells s’alça com a Miss Grand Osona imposant-se en un concurs marcat per les propostes socials de totes les participants

VIC/estrip.cat.- Els estigmes i els prejudicis socials no ajuden a res ni a ningú, i en el cas de les passarel·les de models i els concursos de bellesa, encara menys. Sovint, a aquests esdeveniments se’ls titlla de superficials o frívols, i en molts casos, no hi ha res més allunyat de la realitat. El cas del concurs Miss Grand Osona va ser la darrera proposta trencadora en arribar a la comarca, alçant-se com una iniciativa que, a banda de valorar la bellesa de les concursants, aspira a anar més enllà impulsant projectes solidaris amb aplicació pràctica en la realitat. En total, 18 noies d’entre 16 i 27 anys van presentar-se al certamen, però només una va poder-se proclamar com a guanyadora, i aquesta va ser Carla Balsells.

Però tot i haver-se alçat com la Miss Grand Osona del 2021, la Carla és molt més que una model i la guanyadora d’un certamen de bellesa, ja que, amb el càrrec que ara ostenta, aspira a desplegar tot un projecte social centrat a ajudar les persones amb Alzheimer. «La meva idea és dur a terme teràpies musicals per ajudar a pacients amb Alzheimer, fent que mantinguin la seva ment en actiu i evitant el deteriorament que provoca l’avanç d’aquesta malaltia», explica ella mateixa. Sota el nom de “La Música de la meva vida”, Balsells aspira, a més, a «contribuir al coneixement social d’aquesta malaltia i a trencar l’estigma social que pugui haver-hi al seu darrere». Aquest projecte va ser un dels principals arguments durant la celebració del certamen de bellesa, on totes les participants van haver de presentar la seva iniciativa social davant del jurat. «Totes les meves companyes també van dedicar molt de temps a elaborar el seu projecte i a formar-se per arribar fins aquí, així que realment totes hem tingut les mateixes possibilitats de guanyar el concurs», afirma Balsells.

El tema escollit per l’actual Miss Grand Osona 2021 no té res de casual, ja que l’Alzheimer va entrar a formar part de la seva vida familiar per partida doble. «És una malaltia que em toca molt de prop, ja que malauradament els meus dos avis la pateixen, però aquest fet em va donar forces i m’omple molt poder tirar endavant un projecte com aquest», explica Balsells, «estic molt satisfeta de poder seguir endavant, aportar el meu granet de sorra i col·laborar de manera solidària en combatre i trobar solucions i sortides a aquesta malaltia». A part de ser una nova via a través de la qual es pot ajudar a totes les persones i famílies que han de conviure amb aquesta malaltia, la guanyadora del certamen Miss Grand Osona 2021 remarca, també, que «és un projecte que també potencia l’autoestima dels pacients, ja que els ajuda a recordar moments i vivències que tenen un gran valor emocional per a tots ells».

El camí a seguir per acabar materialitzant totes les idees que hi ha darrere és llarg, però el primer pas està fet i, sobretot, les ganes només fan que anar en augment. «La meva intenció és posar aquesta iniciativa en pràctica al centre de la Fundació Alzheimer Center Barcelona (ACE), entitat que ja vetlla pels pacients d’aquesta malaltia. És el lloc ideal per començar amb les teràpies musicals i assegurar que les persones també es puguin relacionar entre elles», conclou la guanyadora.

Un concurs fet per trencar clixés

VIC.- El certamen de Miss Grand Osona va néixer amb un objectiu gravat a foc: trencar tots els tòpics i clixés que hi ha al voltant dels concursos de bellesa. I, un cop passada la primera edició, tot mostra que va assolir el seu gran objectiu. «És cert que, quan busques suport, moltes persones et veuen com un concurs molt frívol i no són capaces de veure més enllà i analitzar tots els projectes socials que preparen les concursants, però estem molt satisfetes amb com ha anat aquesta primera edició, tenint en compte que era un esdeveniment totalment nou a la comarca», valora Virgínia Palomares, organitzadora i directora del certamen.

I és que, en el fons, la part més important del concurs no és ni la corona, ni els vestits, ni les models. La principal raó de tot no és altra que el rerefons social. «Cada concursant escull el seu propi projecte, i per nosaltres és una de les parts més importants de tot Miss Grand Osona. Totes les candidates s’han d’implicar en els projectes que tiren endavant per ajudar a la societat», afegeix Palomares, que afirma que ja s’està treballant de cara a la segona edició del concurs amb «el càsting de cara al 2022 previst per finals d’any». Però malgrat que de cara al proper concurs encara falta molt, Balsells ja llença un consell per a totes les futures participants: «sempre s’ha de confiar en una mateixa, encara que el camí no sigui senzill. Jo sempre dic que, si pots somiar-ho, pots fer-ho».