Al Casal Claret demanen voluntaris per al nou curs

VIC/estrip.- Al Casal Claret ja han començat el nou curs i continuen amb la seva tasca d’acollir persones a l’Escola de la Pau Dones. L’Anna Larios, coordinadora de l’entitat, en va donar tots els detalls al programa ‘De tots colors’ de Ràdio Vic i va remarcar la necessitat actual que tenen de trobar voluntaris per acompanyar els diferents projectes que tenen en marxa.

Entrevistes, formalitzar les inscripcions, organitzar els grups, interessa transmetre el projecte des d’una visió col·lectiva A partir de què la dona conegui el Casal Claret, podrà decidir en quina activitat es vol vincular, en la d’aprenentatges diversos, acompanyament psicoemocional, català, habilitats laborals…

Pel que fa als infants i adolescents, s’articula diferent, s’està rebent a les famílies per a les inscripcions, es tracta de veure quines necessitats tenen els infants i poder-los acompanyar. Es procura acollir un nombre gran de persones, per així generar moltes relacions. Aquest curs poden acollir fins a 40 infants i 36 adolescents, en quedaran molts en llista d’espera, «és impressionant la quantitat de persones que necessiten rebre aquest acompanyament escolar dirigit a persones i famílies que tenen situacions complexes d’exclusió». Els grans esforços recauen sobre els infants i adolescents, però és molt important la feina transversal que es fa en l’aspecte femení i feminista, s’ha d’acollir a les dones, «elles són motor de canvi, en segons quins col·lectius, continuen invisibilitzades, per tant, s’ha anat prioritzant en dones joves i en situació irregular, amb moltes mancances d’habitatge i els mínims no coberts, l’acollida de dones al Casal és important».

Si es treballa d’una manera col·lectiva, tot pren més força, les dones han de ser protagonistes de la seva vida, no només usuàries. En les assemblees hi ha un espai de cura respectuós, sense judicis, a partir d’aquí s’anima a fer que passin coses a través de petites dinàmiques i de les necessitats que elles expressen, tot i la dificultat de l’idioma, es fan converses, es visualitza que tenir qualitat de vida i el benestar dels fills és la preocupació principal de tothom.

El voluntariatPer una banda, s’organitzen tallers setmanals que funcionen gràcies al voluntariat, per altra banda, hi ha molts acompanyaments personals, algunes poden gaudir d’una petita beca econòmica que les ajuda a sostenir-se i obrir portes, o acompanyar-les en situacions complexes, en temes de violència o desnonaments, necessiten suport per a continuar fent passes. «El Casal Claret a pres l’opció d’acollir als exclosos, hi ha moltes persones en situacions d’irregularitat que no tenen accés a gaire bé res, és com no existir».

Ara és el moment de reforçar els projectes de voluntariat, es necessiten persones que vulguin fer reforç escolar, acompanyar en activitats més lúdiques tant a infants com adolescents. S’organitzen sessions d’acompanyament al voluntariat per a donar eines perquè estiguin còmodes i connectin amb la missió del Casal Claret. El projecte “Infants i adolescents” es realitza a la tarda de 2/4 de 6 a 7, es necessiten persones diverses que vulguin venir a fer reforç o a dinamitzar activitats. Pel que fa a les dones és en horari escolar, organitzant tallers de català, donar suport a la botiga del cosidor per ajudar de cara al públic, fer un taller d’expressió corporal, ioga, emocional. Es tracta de trobar gent als matins pel projecte de les dones i les tardes pels infants i joves. Ara a punt de començar el nou curs, tothom que vulgui fer voluntariat al Casal Claret es pot dirigir al carrer de la Ramada 14 de Vic.

El CosidorContinua la feina de dinamitzar ‘El Cosidor’; facilita treball a unes quantes dones, algunes contractades i altres becades, s’ha hagut de fer molta feina interna d’autogestió, ara és el moment de donar-lo a conèixer aprofitant tots els canals de comunicació o en la campanya de Nadal. Al cosidor s’hi poden trobar els productes que fan les dones i també es poden demanar encàrrecs com cosir la vora del pantaló o encarregar que cusin certs productes, a vegades hi ha petits artesans o dissenyadores que fan petits encàrrecs. Es tracta de poder-lo alimentar per a continuar oferint aquest procés prelaboral a les dones.

En el “Dinem plegats” s’està demanant a les diferents persones que venen a buscar els menús si els hi agradaria tenir més varietat, s’estan plantejant que és una opció molt bona tant per les dones com per la ciutat, recuperar el “Dinem plegats” presencial, tot i que el menú per emportar dels dimecres està molt bé, però el valor inicial era compartir i dinar junts i juntes.