Al Rebost Solidari atenen 80 famílies, el que suposa uns 300 beneficiaris, els quals venen derivats dels serveis socials de l’Ajuntament. Cada dijous reparteixen aliments i les famílies recullen cada 15 dies. Tenen acords amb Mercadona i Bon Preu per recollir aliments. També reparteixen a Sant Miquel de Balenyà i a Seva. En aquests moments són uns 90 voluntaris, s’ha de tenir en compte que hi ha molt voluntari esporàdic que va molt bé per un moment determinat, «depèn de cada persona i de la disposició. Tothom pot ser voluntari de moltes coses, tots tenim aficions i qualitats que poden ser útils en una associació», apunten per incentivar el voluntariat. L’edat dels voluntaris està entre 50 i 60 anys, s’ha de fomentar el voluntariat més jove, creuen que les escoles són una font per nodrir de voluntaris.
La comunicació és important, s’està ultimant la web (voluntariattona.cat), l’Instagram i falta fer Facebook, per a promoure campanyes de comunicació: qui són, quines activitats porten a terme, què fa falta. Ara ja tenen qui pensa en termes de comunicació.
El projecte Trèvol treballa en reforços escolars. Els voluntaris es van renovant, però quan necessiten un cop de mà, poden comptar amb exvoluntaris. Normalment, assisteixen uns quaranta nens i nenes que hi van una hora a la setmana, la majoria són nouvinguts i els arriben a través de serveis socials. En aquests moments compten amb 16 voluntaris i fan classes, a Can Licus, de dilluns a dissabte.
Un altre projecte és el TipiTap, fan recollida de taps a través de contenidors repartits pel poble, recullen els taps i els porten a un local deixat per l’Ajuntament, quan veuen que en tenen molts, una empresa va a buscar-ho, però tot i que paguen molt poc, creuen que el retorn més important és l’educació que es fa el reciclatge. Començant per coses petites poden arribar a més grans.
Un altre projecte és l’acompanyament a persones que tinguin una necessitat i que no poden desplaçar-se, anar al metge, a teràpia, a recuperació o per qüestions derivades de la feina. Tot això, també, ve canalitzat des de serveis socials. L’any passat van fer 49 acompanyaments. Fer companyia a una persona gran que pateix soledat no desitjada és una altra línia que encara no han posat en marxa.
També fan parelles lingüístiques, va néixer amb ganes que la gent pugui anar practicant el català. Estan en contacte amb el Consorci de Normalització Lingüística. Aquest any tenen quatre parelles, les quals es troben a l’escola d’adults; amb l’acompanyament es van creant vincles d’amistat.
Per acabar, van parlar de la Tonenca, la comunitat energètica iniciativa dels veïns de Tona per abordar la transició energètica i combatre la crisi climàtica. Possiblement, una de les instal·lacions vagi vinculada a la pobresa energètica.
Els Voluntaris de Tona també formen part del COET (Consell d’Entitats de Tona), una eina del poble i pel poble on entitats, col·lectius i veïns conformen un espai comunitari per imaginar, crear, oferir projectes i activitats en els àmbits de l’educació, la cultura, l’esport, l’entorn, el patrimoni i del veïnatge per així enriquir i potenciar la vida del poble de Tona, del seu teixit social, apostant per l’autogestió i la cooperació. Actualment, hi ha 19 entitats, la idea és que hi fossin totes les del poble. Hi ha un grup impulsor perquè hi vagi entrant gent i que es vagin renovant les idees i les cares i que d’alguna manera totes les entitats hi puguin anar passant.