Hi ha persones grans amb discapacitat, «que si no tenen lleure no tenen res»

VIC/estrip.- L’inici d’aquest projecte sorgeix des del Club CAR, «després de l’aturada a causa de la pandèmia i gràcies a la coneixença amb el grup Escènic Vic, que ensenyen teatre i en un lloc com el Seminari, es va pensar a fer un grup de teatre amb els nois i noies del Club CAR de Sant Tomàs, juntament amb els professionals d’Escènic». La Marian Toril i en Jordi  Arqués des d’Escènic Vic, en Jordi Tió des de Sant Tomàs, la Dolo Ramon des del Club CAR Sant Tomàs i Ramon Casals des de Seminari Vic en van donar tots els detalls al programa ‘De tots colors’ de Ràdio Vic.

Quan la gent d’Escènic Vic van veure que seria possible una vinculació amb Sant Tomàs van pensar que seria fantàstic poder treballar amb col·lectius que no hi estan acostumats i que també suposava un repte tant professional com personal. Els cursos de teatre els fan al Seminari, que vol ser un edifici dedicat a la formació, obrir la via de formació teatral, complementa l’oferta que es fa d’altres disciplines. Col·laborar no només des de  vessant formatiu, si no el social és la tasca que el Seminari també ha de fer. Tot plegat, coincideixen tot, ha estat molt fàcil aquesta col·laboració, perquè hi havia voluntat que funcioni per totes les parts.

Fins ara s’han fet tres sessions, el grup encara no està tancat, s’ha començat amb set alumnes, però la idea és de créixer. Es troben un cop per setmana en sessions d’una hora i 30 minuts. El curs va començar a mitjans de febrer amb previsió que acabi el mes de juliol amb la presentació d’una classe oberta o d’un taller. Aquest projecte parteix d’una necessitat de lleure que tenen les persones amb discapacitat molt important. En aquest grup de teatre els nois i noies són molt grans, havien començat amb l’esport, ara pràcticament no en poden fer, «si no tenen lleure no tenen res», per tant, hi ha la necessitat de potenciar el lleure. És més interessant el procés formatiu que el que serà després la representació. Aquest procés que es fa dins de l’aula és molt potent i de cara a la galeria no es veu gaire, va molt lligat amb què fan sempre Escènic, i és posar per sobre la formació a la representació. Parlem també de creixement personal, cada dia de classe és un enriquiment per a la persona. La idea no és arribar a una gran representació al final de curs tot i que segurament es farà dirigit a les famílies i tothom qui vulgui venir a veure el que s’ha estat treballant.

Tant el Seminari com Escènic i Sant Tomàs, es necessiten, ha estat un inici de col·laboració amb el principi d’inclusió d’aquests nois en un entorn normalitzat. Aquesta inclusió s’ha d’anar fent cada vegada més àmplia, no només en el seu entorn, també amb col·laboracions amb altres grups que també estiguin treballant amb Escènic, s’estableix un diàleg d’aprenentatge molt positiu per aprendre tots de tots.

La pandèmia ha ensenyat que per a qualsevol persona el lleure i la socialització és bàsica per la salut mental, per a les persones de Sant Tomàs, també i no s’hi pensa gaire. El lleure potser no és una realitat bàsica, però per a les persones amb discapacitat és molt important. Hi ha gent que no s’han apuntat per por de si es tornarà a tancar per la pandèmia, però tornar a pujar a un escenari i que hi hagi 50 persones de públic, «els hi fa brillar els ulls d’una manera especial». Aquest projecte anirà avançant sense cap pretensió, tot i que els hi agrada fer representacions, el seu objectiu és que gaudeixin, s’ho passin bé, s’expressin aprenguin, comparteixin, en definitiva que obri moltes portes.

Conveni a tres bandes: Escènic, Sant Tomàs i Seminari Vic

VIC.- Aquest mes de febrer el Seminari Vic, la Fundació Sant Tomàs i l’Associació teatral Escènic Vic han signat un acord a tres bandes amb l’objectiu de sensibilitzar que totes les persones són capaces de rebre una formació dins l’àmbit de les arts escèniques i en concret dins l’àmbit teatral. La col·laboració es materialitza amb un curs de teatre impartit per Escènic Vic a les instal·lacions del Seminari Vic i per a persones amb discapacitat intel·lectual del Club Car de la Fundació Sant Tomàs.

Els objectius d’aquest curs són aprendre a desinhibir-se davant del grup; desenvolupar la capacitat d’escolta i d’observació; experimentar i utilitzar recursos propis del cos per expressar-se; utilitzar el llenguatge oral i corporal com a mitjà d’expressió artístic; ser capaç d’utilitzar la imaginació com a eina creativa; tenir coneixements bàsics per improvisar de forma verbal i no verbal; adquirir les eines bàsiques per la pràctica teatral i participar en el muntatge d’un taller teatral.