Tot a punt per al Segon Congrés del Voluntariat

VIC/estrip.- El món educatiu serà el protagonista del Segon Congrés del Voluntariat d’Osona, un esdeveniment de periodicitat biennal, que tindrà lloc els propers 12 i 13 de novembre a l’Aula Magna de la Universitat de Vic i que està organitzat per la Coordinadora del Voluntariat d’Osona (COV). Les preinscripcions ja estan obertes a través del portal osonavoluntariat.cat, perquè la formalització final dependrà dels condicionants que hi puguin haver de l’aforament segons la normativa sanitària vigent que condicioni la Covid-19. 

El Congrés s’obrirà amb una conferència inaugural, encara per determinar, divendres a les 5 de la tarda i s’espera que estigui presidida pel conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. A continuació se celebrarà una taula rodona amb experts de diferents àmbits de l’educació i que estarà moderada per Francesc  Mateu, director del Fòrum de Síndics i exdirector d’Oxfam Intermón a Catalunya. Roser Batlle, pedagoga i una gran impulsora i referent de l’APS (aprenentatge i servei), Rosa Papell, mestra del Col·legi Sant Genís i Santa Agnès de Taradell (explicarà els 10 anys de voluntariat a l’escola), Meritxell Verdaguer, comissària d’Osona i Ripollès de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i representants de la Fundació Barça, Fundació Bofill, Quadpack Foundation i Fundació Impulsa, encara per determinar. Després d’una pausa es presentarà el projecte estrella de la Coordinadora, el pla pilot Escola per la Justícia Social-COV.

La sessió de divendres es clourà amb la presentació i convocatòria dels premis de la Coordinadora del Voluntariat d’Osona: ‘COV demà’, en les seves dues modalitats, escolar i acadèmica. La primera edició del premi COV demà escolar està dirigit a infants i joves, individual o grupal, que hagin fet voluntariat en qualsevol àmbit social: escolar, esportiu, ambiental, formatiu, de lleure… El reconeixement anirà acompanyat d’una dotació econòmica la qual anirà destinada a l’entitat social que escullin els guardonats. El premi COV demà acadèmic s’atorgarà cada dos anys i coincidirà amb la celebració del Congrés, també biennal. En aquest cas hi haurà una important dotació econòmica per premiar un treball innovador dins el marc de la Justícia Social i el voluntariat.

La segona jornada del Congrés, la matinal de dissabte, se centrarà en la Coordinadora, amb la presentació de la web (www.osonavoluntariat.cat), activa des de fa unes setmanes, i en un acte participatiu i amb veu de la cinquantena d’entitats que conformen la COV, perquè aportin propostes d’encaix en el món educatiu. També hi haurà una xerrada-debat al voltant de com captar el voluntariat anònim i com reactivar i afrontar, a partir de l’ètica, el voluntariat post-Covid-19.

El Congrés es clourà amb la celebració de l’Assemblea de la COV amb la presentació i aprovació, de pressupostos i propostes de treball per al proper exercici. L’explicació de la seu física a l’Espai UVic del barri del Remei de Vic, la proposta de trasllat de dates de les celebracions anuals i la posta en marxa d’una oficina d’assessorament al voluntari. Com en la primera edició, es comptarà amb el suport de la Fundació Antiga Caixa Manlleu.