«Càritas ha d’arribar allà on no arriba l’Administració pública», Ramon Martínez Pujol és el nou director de Càritas Diocesana de Vic

VIC/estrip.- El 14 d’abril va morir Núria Callís, en aquells moments la directora de Càritas Diocesana del Bisbat de Vic. El 26 de juliol, el bisbe Romà Casanova va nomenar Ramon Martínez Pujol com a nou director donant continuïtat al treball de Callís, amb qui ja treballava des de feia dos anys com a responsable d’Acció Social. Actualment, també era el director de Càritas Interparroquial de Torelló. Ramon Martínez va parlar pel magazín ‘De tots colors’ de Ràdio Vic, «volem ser un punt de servei per a totes les Càritas, perquè efectivament totes tenen un nivell força alt d’autonomia, tant en la visió dels projectes o programes que vulguin tirar endavant, com en la gestió dels mateixos».

Càritas és l’Església catòlica, vol dir que tota la gent de Càritas ha d’estar dins de l’església «qualsevol persona que tingui els valors que ens fan viure la nostra fe, la fe de l’Església catòlica, pot col·laborar-hi. És cert que com més proper sigui millor i com més participi millor. La fe i l’Església catòlica no s’acaben només amb la missa, que és l’acte principal i que és la manifestació que potser tots veiem. Hi ha tota una colla de valors al darrere que són molt importants i ho hem de dir, perquè no ens en podem oblidar. Hi ha un valor importantíssim, que és l’amor. Que és posar-se al lloc de l’altre, que és saber que necessita l’altre i tu ser capaç de posar-te al seu lloc i aconseguir ajudar-lo amb allò que en aquell moment li convé».

Ramon Martínez té molt clar que «Càritas ha d’arribar allà on no arriba l’administració pública. Quan un Ajuntament empadrona una persona, n’ha de ser conscient i se n’ha de fer responsable, i dels drets i de les necessitats d’aquella persona. O sigui, no pot ser, que jo ja empadrono sense cap problema i després ja els enviaré a Càritas. Els pressupostos municipals han de recollir els recursos necessaris per cobrir aquelles necessitats més bàsiques de les persones que viuen en aquella població. I allà on no arribi l’administració pot arribar Càritas, ho hem d’intentar».

El paper del voluntariat és clau per al nou director, «no podem mirar Càritas només en l’aspecte econòmic, sinó que Càritas l’hem de veure també amb tota la part de voluntariat, amb tot el que pot aportar aquest voluntariat, perquè podríem mirar si hi ha cap servei social d’Ajuntament que tingui temps per fer acompanyaments a persones, que pugui anar a acompanyar una persona un dia dues hores a la tarda, a llegir-li, perquè aquella persona no s’hi veu, o a fer-hi la xerrada, perquè està sola i pateix aquesta solitud no desitjada que tant ens preocupa últimament. Tot això no ho poden fer, en canvi, Càritas ho pot fer, perquè porta aquest voluntariat».

L’any passat tenien 47 persones contractades i 870 persones voluntàries. Hi havia 39 equips de Càritas als 10 arxiprestats. Amb un pressupost al voltant dels tres milions d’euros, «hi ha Càritas que tenen un pressupost de 5.000 euros l’any i una Càritas mitjana, com la de Torelló, té un pressupost de 30.000 euros. Tenim els recursos materials, però també tenim els recursos humans. Amb 870 voluntaris i voluntàries ben organitzats, ja en podem fer de feina». L’any 2022 es va atendre 6.272 persones, es va ajudar a 5.761 famílies, un 44% de famílies tenien fills.

Objectius de continuïtat en aquests dos anys de mandat, «havíem començat un pla de reconversió de tots els serveis per poder millorar l’efectivitat, per millorar l’economia. El pla estratègic que s’acaba l’any que ve. Ja parlarem a primers d’any a veure si hem de marcar algun altre objectiu. Però de moment l’objectiu seria poder enllestir molta part, si no tota, d’aquesta reconversió i llavors volem començar a buscar una terna, perquè tinguem temps de trobar-me un substitut i ja està». Un substitut o una continuïtat, el temps dirà.