Rècord de participants i de recaptació al sopar anual d’OCC

VIC/estrip.- El divendres 6 d’octubre, Osona Contra el Càncer (OCC) va celebrar la trobada anual comarcal, organitzant dos actes, a la sala Marià Vila d’Abadal de l’edifici del Sucre, la Dra. Raquel Tulleuda (ginecòloga i sexòloga) va pronunciar la conferència “Càncer i Sexologia” i, posteriorment, al Recinte Firal del Sucre es va celebrar el sopar solidari, que enguany ha estat possible gràcies a la col·laboració dels Amics d’OCC 2023: Fussimanya, Planes Bones, La Botiga dels Canelons Crossandra, Xixovic, Fruites Germans Jiménez, Pavic, Riera Pintó, Veri, Panadès Alemany, Fantini, Àralia Flors, Companyia d’Uniformes, Linesha, La Tinta i Llach So i Llum Creu. Cristina Herrera, presidenta d’OCC, va repassar la jornada amb una entrevista al programa ‘De tots colors’ de Ràdio Vic, i va destacar l’èxit de la convocatòria amb prop de 300 comensals i un rècord de recaptació que se sabrà en detall en els dies vinents.

La trobada anual d’OCC no va ser senzilla per a la Cristina, just després de la mort de l’Antonieta, la seva mare, però pare i germana van voler-hi ser, com hagués volgut la mare. Osona contra el Càncer segueix imparable en mobilització, activitats i accions de tota mena. Les més de 40 agrupacions locals que agrupen més de 500 voluntaris són un no parar. Aquella mateixa nit es feia la caminada Negranit a Roda i les Masies de Roda, però l’endemà era el torn d’una obra de teatre a Centelles, i feia pocs dies havien participat en la fira del Bolet de Seva i la del Còmic de Folgueroles. Dissabte 21 d’octubre hi ha Concert solidari a Manlleu del CordHomes i el primer dia de novembre la 1a cursa “A tota castanya!” a Gurb.

Amb els diners recaptats al llarg de l’any es financen serveis com el de psicooncologia, però constantment els arriben propostes. Hi ha queixes dels vehicles que traslladen a la gent a radioteràpia, «estan una mica atrotinats. No ho hem proposat encara, però…». Ara han renovat «arribaran aviat» els seients de la sala d’espera de l’àrea d’oncologia, perquè la gent estava incòmoda, es compren tota mena d’aparells «què hauria d’assumir l’Administració pública. Sí, però, si no ho fan, què fem? Que es fotin els pacients? Hem d’empènyer l’Administració, però mentrestant a part de portar hem d’empènyer. És un treball de dia a dia, som aquí per reforçar, per complementar, per collar, perquè els recursos siguin els que toquen. Toquem el crostó quan cal, recollim els comentaris de la gent i les transmetem». Ara el servei de radioteràpia es donarà a Granollers, «és molt important la proximitat. Un gran estalvi temps i d’incomoditats, les entrades a Barcelona són terribles. Amb el vehicle compartit toca sortir molt d’hora per arribar molt tard, per unes sessions que duren…». Un servei molt costós que, per ràtio, és impossible de tenir a Vic.

Hi ha mil maneres de posar-se en contacte amb OCC «tots els matins hi ha voluntàries atenent el telèfon, aviat també dilluns i tot l’entorn de les xarxes socials». Però la Cristina Herrera es mostrava molt emocionada recordant el sopar «fantàstic, molt emotiu, molt participatiu, amb uns voluntaris ovacionats que ho van donar tot, molt participatiu, la gent contenta. Tot, absolutament tot, van ser aportacions gratuïtes». Serà, fins a una nova edició, el sopar comarcal més solidari de tots els temps, quant a resultats econòmics.

Raquel Tulleuda obra la porta a un nou servei d’OCC

Raquel Tulleuda, ginecòloga especialitzada en sexologia, va parlar de càncer i sexualitat. La sala estava plena, hi havia gent de totes les edats i també homes. Una conferenciant amb grans recursos comunicatius i excel·lent divulgadora, va atrapar l’auditori i tothom va quedar encantadíssim. El missatge va ser clar, no s’hi val que diguin «resignat», hi ha efectes físics, perquè hi ha raons físiques i conseqüències físiques dels tractaments que s’haurien de tenir en compte. La Dra. Tulleuda, que va participar de manera desinteressada en la jornada, va obrir la porta a un possible nou servei que podria oferir ben aviat OCC, perquè hi ha interès i necessitats d’uns usuaris que veuen com la medicina fa cas omís de la problemàtica que es genera entorn la sexualitat, la gent demanda respostes professionals i no consells de conformisme a una situació no volguda.

Actualment, OCC ja finança el cent per cent del servei de psicooncologia del Consorci Hospitalari de Vic, a jornada completa. Segons l’Administració, la ràtio d’Osona només preveu una plaça a mitja jornada. Però, cada dia es passa visita a l’àrea d’oncologia de l’Hospital Universitari o a cures pal·liatives de l’Hospital de la Santa Creu i les previsions són que a curt termini caldrà reforçar el servei, perquè es comença a saturar.